Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jablonecká radnice se i nadále vrací do třicátých let, rekonstrukce pokračují

I v letošním roce bude pokračovat rekonstrukce jablonecké radnice, která díky opravám získává svůj původní vzhled. Letos by mělo dojít na rekonstrukci balkonu a do vstupní haly přibude pamětní deska s architektem Karlem Winterem.

V Jablonci nad Nisou pokračují práce na obnově interiérů radnice. Do původní podoby z 30. let minulého století by se měla vrátit i galerie velkého zasedacího sálu, na kterou loni při rekonstrukci nedošlo. K opravě balkonu chce magistrát přistupovat se stejnou pietou jako k předchozím opravám, řekl tajemník magistrátu Marek Řeháček. „Je hezké vidět, že na balkoně zasedacího sálu se sedávalo stejně za první republiky, za socialismu i v současnosti,“ dodal Marek Řeháček.

O obnovu galerie se postará konsorcium restaurátorů vedeného odborným garantem Janem Hrdinou, které už se podílelo na restaurování zasedacích sálů. „Je třeba doplnit veškeré chybějící dílce podle původního vzoru, sklížit a doplnit konstrukce, podlepit uvolněné dýhy, opravit sklopné mechanismy a sedla nalakovat odolným přírodním olejovoskem medového odstínu v polomatném provedení,“ popsal rozsah oprav Jan Hrdina.

Sedadel je na balkoně 42, opravu ale potřebují i zábradlí, parapety, obložení a oboje dveře. „Co bude možné, odmontujeme a odvezeme do dílny, kde se nám bude lépe pracovat. Ale třeba dřevěné zábradlí kolem sedadel i ostění galerie musíme opravit na místě,“ dodal restaurátor. Práce by měly být hotové v září a město za ně zaplatí necelých 370.000 korun. To obnova velkého zasedacího sálu, k němuž galerie patří, stála devět milionů korun.

Jablonecká radnice je významnou stavbou československé meziválečné architektury. Funkcionalistickou budovu postavili v letech 1931 až 1933 podle návrhu architekta Karla Wintera.

Město budovu postupně obnovuje devět let a investovalo do ní miliony. Opravuje se fasáda, která má být hotova v srpnu. Opravou prošla okna a také interiéry. Vestibul dostal nové lucerny, které v něm dosud chyběly, protože na ně při stavbě radnice nezbyly peníze. Do původní podoby se vrátil nejen sál zastupitelstva, ale i dva sousední salonky.

Do vstupní haly letos přibude pamětní deska, věnovaná architektovi radnice Karlu Winterovi. „Pochází z dílny akademického sochaře Jiřího Dostála a odhalená bude za přítomnosti vnučky architekta 16. srpna,“ dodala mluvčí magistrátu Adéla Říhová.

Foto Město Jablonec

Štítky Jablonec, radnice, rekonstrukce, oprava, architekt, balkon, Karl Winter, galerie, magistrát, Marek Řeháček, Jablonec nad Nisou, pamětní deska, Jan Hrdina

Jablonecká radnice se i nadále vrací do třicátých let, rekonstrukce pokračují  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.