Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Přehradu v Jablonci trápí sinice, v Sedmihorkách je zákaz koupání

V přehradě Mšeno v Jablonci se kvůli sinicím zhoršila kvalita vody, není vhodná pro citlivé jedince. Vedení Jablonce uvažuje o likvidaci sinic pomocí ultrazvuku. Ještě hůře je na tom rybník Bažantník v Sedmihorkách v Českém ráji, pro který kvůli sinicím vyhlásili hygienici zákaz koupání.

Viditelná skvrna sinic se na hladině jablonecké přehrady objevila už v první polovině července, zvýšený výskyt ale ukázal až poslední rozbor. „Zatímco na začátku prázdnin bylo množství sinic u kiosku na čísle 1700 buněk na mililitr, ve čtvrtek 18. července už měření vykázala 38 tisíc buněk," uvedla Alena Hájková z jabloneckého územního pracoviště hygienické stanice. Obdobné výsledky ukázaly i rozbory U Prutu.

Přehrada na stupni tři

Na pětiškálové stupnici kvality vody je nyní jablonecká přehrada na stupni tři. Sinice obsahují látky, které způsobují alergie. „U koupajícího se člověka, podle toho, jak je citlivý a jak dlouho ve vodě pobývá, se mohou objevit vyrážky, zarudlé oči, rýma. Sinice také mohou produkovat různé toxiny," uvedla za město Jablonec Jana Fričová. Projevovat se mohou střevními a žaludečními potížemi, bolestí hlavy a v krajním případě až jaterní potížemi. Zdravotní obtíže po koupání mohou mít zejména malé děti, těhotné ženy, starší lidé a alergici. Lidé by se po koupání neměli otírat ručníkem, ale osprchovat se.

Kvůli přemnoženým sinicím bylo koupání v jablonecké přehradě naposledy zakázané loni v srpnu. „Tehdy překročilo množství sinic limit, kdy už hrozí akutní poškození zdraví. U Kiosku tehdy hygienici naměřili 430 300 buněk na mililitr a na pláží U Prutu 480 900 buněk," dodala Fričová.

Využití ultrazvuku

Jablonec zvažuje, že se sinice pokusí zlikvidovat s pomocí ultrazvuku. „Funguje to tak, že do vody jsou ponořené sonary, které vysílají na velmi nízké frekvenci ultrazvuk. Jednotlivé buňky sinic mají vzduchové polštáře, rezonance ultrazvuku polštáře trhají a tím je likvidují. Výhodou ultrazvukové redukce sinic je stoprocentně šetrná technologie k životnímu prostředí bez chemie," uvedl náměstek primátora Jakub Chuchlík (Piráti).

Ultrazvuk k redukci sinic se používá v letošní sezoně například v přehradě v Liberci, podle všech rozborů je tam zatím voda čistá. Naopak v rybníku Bažantník se i přes použití této technologie sinice přemnožily a vodu v něm hygienici považují aktuálně za nebezpečnou pro koupání. Je na nejhorším stupni pět. „Příroda je silnější," řekl vedoucí kempu v Sedmihorkách Pavel Staffen. Zákaz koupání platil pro rybník i loni v srpnu.

Autoři | Foto Město Jablonec

Štítky zdraví, koupaliště, Jablonec, přehrada, kvalita vody, koupání, Sedmihorky, rybník, Mšeno, Český ráj, Bažantník, Alena Hájková, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přehradu v Jablonci trápí sinice, v Sedmihorkách je zákaz koupání  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.