Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kvůli rozeschlým varhanám musí v Jablonci přesunout koncert

Rozeschlé varhany v secesním kostele Povýšení sv. Kříže v Jablonci donutily organizátory přesunout jeden ze srpnových koncertů cyklu Jablonecké kostely otevřeny. Už na začátku července při ladění nástroje před koncertem se ukázalo, že varhany nejsou v dobré kondici, tehdy ještě koncert odehrály. Po konzultaci s odborníky se ale koncert 6. srpna rozhodli organizátoři přesunout do kostela Dr. Farského, informovala Petra Handlířová.

Cyklus Jablonecké kostely otevřeny zpřístupňuje o prázdninách každé úterý turistům jablonecké kostely. Večer se pak vždy v jednom z nich koná varhanní koncert. V kostele Povýšení sv. Kříže ale pořadatelé zjistili, že na nástroji se podepsalo letošní sucho. „Varhanáři konstatovali absolutní rozeschnutí vzdušnice - tedy části varhan, která rozvádí vzduch do jednotlivých píšťal. Po několikahodinové práci se jim podařilo zachránit část dřevěné desky a zprovoznit některé rejstříky varhan. Koncert se uskutečnil, po konzultaci s opraváři i hudebníky jsme se ale rozhodli další koncert přesunout a dopřát posluchačům plnohodnotný zážitek," doplnila Handlířová. Výtěžek z červencového koncertu i z toho srpnového půjde podle ní právě na opravu varhan. Vstupné je dobrovolné.

Další varhany také potřebují opravu

Varhany ve starokatolickém kostele Povýšení sv. Kříže nejsou ale jediné, které kvůli suchu posledních let nutně potřebují opravu. V havarijním stavu jsou i varhany kostela Nejsvětějšího srdce Ježíšova v Jablonci nad Nisou. „Na první pohled vypadají hezky. Stroj uvnitř i konstrukční skříně jsou ale hodně napadené červotočem. Jsou tam i kusy, kde prostrčíte do dřeva prst," řekl varhanář Bohumil Žloutek, jehož firma se o nástroj stará. Podle organologa Radka Rejška patří varhany ke zvukově nejbohatším nástrojům v litoměřické diecézi. Letos si už ale v rámci letního cyklu nezahrají, při koncertu plánovaném na 30. července zazní jen housle a violoncello.

Autoři | Foto JKIC

Štítky hudba, památky, festival, Jablonec, koncert, varhany, kostel, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli rozeschlým varhanám musí v Jablonci přesunout koncert  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.