Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Cyklisté v Jablonci nedbají na výbavu svých kol

Jen dva ze 34 cyklistů, které zastavili strážníci městské policie minulá týden u jablonecké přehrady, měli správně vybavená kola. To je výsledek tradiční preventivní akce KOLO.

Každý rok o prázdninách organizují jablonečtí strážníci společně s Týmem silniční bezpečnosti preventivní akci nazvanou KOLO. Ta spočívá v kontrole povinné výbavy kola a užívání helem. „Kontroly jsme prováděli kolem přehrady Mšeno, kde je v prázdninové době nejvíce dětí a mladých lidí do 18 let. Zastavili jsme celkem 34 cyklistů různého věku, bohužel správně vybavené kolo měli pouze dva z nich,“ sděluje alarmující zprávu Miloslav Lejsek z oddělení prevence kriminality a vzdělávání MP Jablonec nad Nisou a dodává, že ti dva, kteří měli kolo správně vybavené, odjeli od hlídky s novou cyklistickou lahví. „Většinou chyběly odrazky vpředu i vzadu nebo ty v paprscích kol,“ říká Lejsek s tím, že část chybějící výstroje, již zmíněné odrazky, hříšníkům strážníci věnovali v rámci prevence zdarma.

„Pokud by to byla běžná kontrola, mohli by strážníci nebo policisté udělit nedbalým cyklistům za jízdu na nevybaveném kole a bez helmy pokutu až do výše 2000 korun,“ upozorňuje ředitel MP Roman Šípek. Podle jeho slov, musí mít každý cyklista do 18 let podle silničního zákona na hlavě přilbu. Pro dospělé helma ze zákona povinná není, ale odborníci ji doporučují. Dle loňské statistiky zemřelo na českých silnicích 38 cyklistů, z toho jen osm jich mělo přilbu, 396 bylo zraněno těžce a 3194 lehce. Do konce letošního května statistiky dopravních nehod vykazují už 15 mrtvých cyklistů v České republice. Kromě špatné výbavy bývá podle statistik problémem na kole zvláště v letních měsících také alkohol.

„Preventivní akce typu KOLO nebude v Jablonci jediná. „Určitě ji budeme ještě během prázdnin opakovat, a to někdy v průběhu srpna. A doufáme, že její výsledek bude lepší,“ uzavírá Šípek.

Na kole jen s přilbou

Hlavním cílem projektu Na kole jen s přilbou je snížení nehodovosti a zejména následků dopravních nehod cyklistů v ČR zapříčiněných nepoužitím či nesprávným použitím bezpečnostních prvků při jízdě na kole prostřednictvím komunikační kampaně o dodržování bezpečnostních zásad při jízdě na kole. Důraz kampaně bude kladen na použití ochranných bezpečnostních přileb. Projekt je spolufinancován z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů. Mezi významné partnery patří společnost ENERGIE AG BOHEMIA s.r.o. a podnik Lesy České republiky, s. p.

Tisková zpráva

Štítky cyklisté, výbava, akce, besip, tým silniční bezpečnosti, cyklista, Jablonec nad Nisou, Česko, Lesy České republiky, Česká kancelář pojistitelů, ENERGIE AG BOHEMIA s.r.o., Mšeno

Cyklisté v Jablonci nedbají na výbavu svých kol  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.