Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zchátralé lázně v Jablonci nad Nisou oživí umělci a řemeslníci

Zchátralou budovu lázní a přilehlé Tyršovy sady v Jablonci nad Nisou oživí třicítka umělců a řemeslníků. Cílem projektu Nádech pro lázně, který se v areálu uskuteční v sobotu 3. srpna, je upozornit na problém léta nevyužívané a chátrající secesní budovy bývalých městských lázní. Svobodná umělecká reflexe objektu lázní může přinést cenné podněty pro budoucí využití.

Lázně v centru Jablonce postavili v letech 1908 až 1909 podle projektu architekta Rudolfa Hemmricha. Ten je jako autor podepsán například i pod budovou lázní v Novém Městě pod Smrkem, navrhl také kostel v nedaleké Loučné a rozhledny na Černé Studnici, Bramberku a v Proseči. Lázně byly jednou z prvních větších budov, jejichž výstavbu tehdy Jablonec financoval. Jejich současnou podobu ale výrazně poznamenaly necitlivé úpravy v 60. letech minulého století, kdy budova přišla o venkovní štukovou výzdobu. Mnohé původní prvky jako okna, dveře či dlažby se ale zachovaly.

„Existovalo několik pokusů o znovuoživení lázní. Z pozice města asi nejvýraznějším byl záměr vytvoření knihovny, to bylo před deseti lety," řekl náměstek primátora Jakub Chuchlík (Piráti), který nad akcí převzal záštitu. Ze záměru ale sešlo a od té doby byl objekt bez využití až do roku 2015, kdy se město dohodlo na pronájmu se spolkem ArtproProstor. Ten tam zhruba dva roky pořádal koncerty a další akce. Vše skončilo, když do objektu začalo zatékat. „Při opravě se ukázalo, že zavěšení klenby není v pořádku a statik zakázal vstup do objektu," doplnila Anna Strnadová ze spolku ArtproProstor.

Podle nového posudku, který si nechalo město zpracovat, ale není stav budovy tak špatný. Díky tomu se mohl spolek ArtproProstor k akcím v areálu vrátit, s městem spolupracuje na hledání nového využití pro opuštěnou budovu. „Pohledů a názorů na to, co by v nich mělo vzniknout, je hodně. My bychom chtěli slyšet a vidět co nejvíce z nich během jednoho nabitého dne a zároveň rozpumpovat a propojit jabloneckou a libereckou kulturní scénu," řekla k připravované akci jedna z organizátorek Pavlína Mullerová. Nádech pro lázně nebude jedinou akcí v areálu, v sobotu 17. srpna se tam představí audiovizuální projekt Monumentum Lenky Dusilové & VJ Aeldry.

Autoři | Foto Lubomír Krongaiger

Štítky památky, Jablonec, lázně, umělci, Jablonec nad Nisou, řemeslo, projekt, Lenka Dusilová, Nové Město pod Smrkem, Černá studnice, Bramberk, Proseč, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zchátralé lázně v Jablonci nad Nisou oživí umělci a řemeslníci  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.