Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Preciosa prodala polovinu své firmy na výrobu skleněných zátek Vinolok

Preciosa prodala poloviční podíl ve své dceřiné společnosti Vinolok, která vyrábí skleněné zátky do lahví. Spoluvlastníkem firmy se stal největší světový výrobce korku - Amorim. Spolupráce s portugalskou skupinou umožní jablonecké společnosti další růst.

Licenci na výrobu unikátních skleněných uzávěrů pro alkoholické i nealkoholické nápoje koupila Preciosa v roce 2011. Teprve před rokem ale výrobu soustředila do jedné firmy, která nese stejný název jako zátka samotná - Vinolok. Podle informací z obchodního rejstříku firma v hospodářském roce od 1. dubna 2018 do 31. března 2019 uskutečnila se 160 zaměstnanci zakázky za zhruba 380 milionů korun a její hospodaření skončilo čistým ziskem 79 milionů korun. Největším odbytištěm je Francie.

Pozice Vinoloku se posílí

Skupina Preciosa patří k největším výrobcům skla v České republice. Známá je výrobou broušených bižuterních kamenů, luxusních světelných projektů a křišťálové bižuterie, dodává i sklářskou surovinu. Působí ve více než 140 zemích světa. „Spolupráce s firmou Amorim umožní další růst a rozvoj našeho byznysu, stejně jako růst našich kapacit. Pozice Vinoloku bude posílena, protože nyní máme partnera, který doplní naši znalost a působení ve světě prémiových vín a lihovin," uvedl výkonný ředitel Vinoloku Aleš Urbánek.

Výhodná je ale spolupráce i pro portugalskou skupinu Amorim. „Korek a sklo jsou dva klíčové prvky v historii vína a lihovin. Touto dohodou se nám podařilo pozvednout toto spojení na novou úroveň. Vyhlídky na to, co všechno můžeme v oblasti inovativního, praktického, ale stále udržitelného prémiového packagingu dokázat, jsou skutečně vzrušující," doplnil za portugalského partnera předseda představenstva Antonio Amorim.

Roční tržby 760 milionů eur

Amorim, který se považuje za největší světovou společnost zabývající se korkem, generuje roční tržby přes 760 milionů eur (19,5 mld.Kč) a působí ve více než stovce zemí. Produkty této firmy jsou využívány v různých oborech od vín a lihovin přes letecký a kosmický průmysl, automotive, stavebnictví, sport až po interiérový design a módní průmysl.

Autoři | Foto Vinolok

Štítky sklo, firmy, Vinolok, Preciosa, výroba, víno, alkoholický nápoj, Francie, Česko, Aleš Urbánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Preciosa prodala polovinu své firmy na výrobu skleněných zátek Vinolok  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.