Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Jablonci odvolali náměstka a člena rady města, koalice se rozpadla

Dnes od 13 hodin probíhalo na jablonecké radnici mimořádné zastupitelstvo. Při něm došlo k rozpadu současné koalice, a to zejména kvůli sporu o střet zájmů primátora Milana Kroupy. Zároveň se jedná o první případ rozpadu koalice na úrovni statutárních měst od loňských voleb.

Podle mluvčí města Jany Hajné došlo během jednání k odvolání dvou osob. „Zastupitelstvo odvolalo člena rady města pro územní a strategické plánování a participaci Petra Klápště,“ sdělila novinářům Hajná. Další odvolanou osobou je Štěpán Matek, náměstek primátora pro ekonomiku a majetek města. Na programu mimořádného zastupitelstva je samozřejmě i téma kamerového systému.

Dosavadní koalice v Jablonci nad Nisou se rozpadla. Hlavní příčinou byl spor o střet zájmů primátora Milana Kroupy , ale i dlouhodobé neshody uvnitř koalice tvořené ANO, Piráty, hnutím Společně pro Jablonec a jedním zastupitelem zvoleným za Novou Budoucnost. Za pomoci hlasů opozičních občanských demokratů a Starostů pro Liberecký kraj dnes zastupitelé odvolali dva radní zvolené za Společně pro Jablonec. Primátor uvedl, že další spolupráci s nimi si neumí představit.

I hlasy ODS a Starostů byl dnes z jablonecké městské rady odvolán uvolněný radní pro rozvoj Petr Klápště a náměstek pro ekonomiku Štěpán Matek. Odvolání Klápštěho navrhoval lídr ODS Miloš Vele zároveň se zrušením pozice uvolněného, tedy plně placeného radního, a to s odůvodněním, že za volební období přijde působení jeho a jeho odboru na 14 milionů korun. „Myslím, že ty peníze umíme použít lépe,“ řekl Miloš Vele. Zastupitelé odvolali také náměstka pro ekonomiku Štěpána Matka, návrh podal Stanislav Říha (ANO).

Přestože na jednání několikrát zaznělo, že se ANO dohodlo s ODS a Starosty, Kroupa to popřel. Odmítá i vytvoření nové koalice, byť by mu spojení s oběma stranami zajistilo pohodlnou většinu 18 z 30 hlasů v zastupitelstvu. „Já nechci být členem žádné koalice, já chci, aby se na vedení města jednoznačně podílelo celé zastupitelstvo. Ať si zastupitelstvo zvolí členy rady a vedení města,“ řekl primátor. Zástupce Pirátů Jakub Chuchlík dnes řekl, že se dnes na svou funkci rezignovat nechystá.

Střet zájmů primátora Kroupy spočíval v tom, že se v pozici jednatele společnosti GREPA Networks domáhá zaplacení dvou milionů korun za provoz městského kamerového systému v letech 2016 až 2018 a žádá také odpuštění věcných břemen pro kabely položené v městských pozemcích. Kroupa dnes všechny sporné body z jednání stáhl. Aby svůj nárok podložil, vypnul ale v minulých dnech několikrát městský kamerový systém. Chtěl ukázat, že ho skutečně zajišťuje jeho firma. Sdružení místních samospráv ČR na něj kvůli tomu podalo trestní oznámení.

Loni na podzim vyhrála volby v Jablonci ODS, která poslední dvě volební období ve městě vládla. Přestože v 30členném zastupitelstvu získala osm mandátů, skončila v opozici. Koalici se tehdy podařilo sestavit druhému ANO, které ve volbách získalo sedm míst v zastupitelstvu. Třetí skončili Piráti, kteří mají pět zastupitelů, čtyři získalo Společně pro Jablonec. V zastupitelstvu jsou také tři zástupci uskupení Starostové pro Liberecký kraj, dva za Novou budoucnost pro Jablonec a jeden z SPD. Sociální demokraté ani komunisté se do zastupitelstva nedostali.

I koalice v některých dalších velkých městech se momentálně potýkají s problémy. V úterý 13. srpna ztratila většinu radniční koalice Fóra Jihlava, ODS, Žijeme Jihlavou! a KDU-ČSL v Jihlavě, když ji po bývalém náměstku primátorky Jaromíru Kalinovi (KDU-ČSL) opustil i druhý lidovec Josef Kodet. Koaliční krizi podle lidovců vyvolal spor o právní zastoupení při vymáhání vodohospodářského majetku Jihlavy a pak výroky některých představitelů města vůči straně.

V Praze se objevují neshody mezi Spojenými silami a zejména TOP 09 a Piráty od začátku koalice pravidelně. Spekuluje se kvůli nim o možném ukončení spolupráce ze strany Spojených sil. Kromě plynáren a prázdných bytů se řešily například spory ohledně pokračování privatizace bytů, strany se rozcházely i v otázce obnovy mariánského sloupu na Staroměstském náměstí.

Autoři | Foto mestojablonec.com

Štítky zastupitelstvo, Jablonec, zasedání, koalice, Jablonec nad Nisou, Milan Kroupa, primátor, volby, ODS, ANO 2011, Štěpán Matek, Česká pirátská strana, Jihlava

V Jablonci odvolali náměstka a člena rady města, koalice se rozpadla  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.