Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Agendy po odvolaných radních převezme Kroupa, vznik nové koalice popírá

Jablonecký primátor Milan Kroupa převezme agendu za radní, které vedení města odvolalo. Všechny záležitosti týkající se možného střetu zájmů primátora, budou posuzovat jak rada, tak zastupitelstvo.

Agendu za dva radní, které ve čtvrtek odvolalo zastupitelstvo v Jablonci nad Nisou, převzal primátor Milan Kroupa. Nově tak budou do jeho pravomoci spadat jak finance a majetek města, tak problematika dalšího rozvoje. Všechny záležitosti, které se budou týkat městské policie a možného střetu zájmů primátora, budou předkládány kolektivním městským orgánům - radě a zastupitelstvu,  informovala dnes mluvčí magistrátu Jana Hajná.

Koalice tvořená ANO, Piráty, hnutím Společně pro Jablonec a jedním zastupitelem zvoleným za Novou budoucnost pro Jablonec se ve čtvrtek rozpadla. Důvodem byl spor o střet zájmů primátora a dlouhodobé neshody uvnitř koalice. Za pomoci hlasů opozičních občanských demokratů a Starostů pro Liberecký kraj zastupitelé odvolali dva radní zvolené za Společně pro Jablonec. Primátor uvedl, že další spolupráci s nimi si neumí představit. O post uvolněného radního pro rozvoj tak přišel Petr Klápště a náměstek pro ekonomiku Štěpán Matek.

Přestože na jednání několikrát zaznělo, že se ANO dohodlo s ODS a Starosty, Kroupa to popřel. Odmítá i vytvoření nové koalice, byť by mu spojení s oběma stranami zajistilo pohodlnou většinu 18 z 30 hlasů v zastupitelstvu. „Já nechci být členem žádné koalice, chci, aby se na vedení města jednoznačně podílelo celé zastupitelstvo,“ řekl.

ODS však plánuje vyzvat ANO k jednání o koalici v příštím týdnu. „Zásadním bodem jednání bude další setrvání Milana Kroupy na pozici primátora a jeho střet zájmů,“ sdělil dnes lídr občanských demokratů Miloš Vele.

Střet zájmů primátora Kroupy spočívá v tom, že se v pozici jednatele společnosti GREPA Networks domáhá po městu zaplacení dvou milionů korun za provoz městského kamerového systému v letech 2016 až 2018. Žádá také odpuštění věcných břemen pro kabely položené v městských pozemcích. Kroupa ve čtvrtek řekl, že jedná o převzetí firmy a vyřešit by to chtěl do konce roku.

Zastupitelstvo ve čtvrtek pověřilo náměstka Jakuba Chuchlíka (Piráti), aby zajistil nezávislý audit současného městského kamerového systému. Bude sloužit jako podklad pro výběrové řízení na nového dodavatele služeb.

Autoři | Foto Město Jablonec

Štítky agenda, radní, Jablonec, radnice, Milan Kroupa, primátor, koalice, střet zájmů, ODS, Jablonec nad Nisou, ANO 2011, Česká pirátská strana, Štěpán Matek, Miloš Vele

Agendy po odvolaných radních převezme Kroupa, vznik nové koalice popírá  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.