Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jablonec čeká velká uzavírka. V pondělí se pro dopravu uzavře část centra města

Křižovatka ulic Poštovní a Budovatelů včetně mostu k ulici U Balvanu se úplně uzavře 2. září. Město zahájí plánovanou výstavbu dešťové kanalizace společně se správci sítí, kteří se připojí se svými rekonstrukcemi. Uzavírka potrvá zhruba do konce listopadu. Tramvaj č. 11, přestane jezdit 1. září, nahradí ji autobusy, které budou jezdit stejně jako městská hromadná doprava po náhradních trasách.

Letošní stavba je první částí rozsáhlé rekonstrukce inženýrských sítí, vodovodu, jednotné kanalizace a budování dešťové kanalizace, která ve městě zcela chybí. „Křižovatku ulic Budovatelů a Poštovní a most k ulici U Balvanu úplně uzavřeme od pondělí 2. září. Od neděle 1. září přestane jezdit tramvaj od Liberce, náhradní spojení zajistí autobusy, a od 2. září začnou platit náhradní trasy autobusů městské hromadné dopravy,“ říká náměstek pro rozvoj města Jakub Chuchlík.

„V ulici Budovatelů bychom rádi dokončili rekonstrukci křižovatky zhruba do poloviny objektu lázní, v ulici Poštovní vzhůru až po vchod do polikliniky. Plyn musí být v polovině října opět propojený, do konce listopadu musí být hotové dočasné povrchy ulic a vrácené koleje. Hodně bude záležet na počasí,“ konstatuje vedoucí odboru rozvoje Otakar Kypta s tím, že stavba by měla další etapou pokračovat na jaře příštího roku.

Uzavírky a objízdné trasy

Od 2. září bude uzavřená křižovatka ulic Poštovní a Budovatelů, od okružní křižovatky (OK) U Zeleného stromu bude možné jet na parkoviště na Anenském náměstí, do ulic Dvorská, Soukenná, Fügnerova a Malá Budovatelů. Za parkovištěm v ulici Budovatelů bude tato ulice úplně uzavřená až za polikliniku tak, aby byl možný bezbariérový přístup do ní. Poliklinika bude také přístupná z ulice Poštovní.

Objízdné trasy povedou od křižovatky Turnovská ve směru na Liberec ulicí Skřivánčí, Vodní a z ní vlevo ulicí U Nisy do ulice Liberecká a dál k OK Tovární. Ve směru od Liberce bude objízdná trasa vedená od OK Tovární ulicí Libereckou na křižovatku s ulicí Vodní, do které budou moci odbočit všichni kromě nákladních automobilů delších jak 12 metrů. Ty budou muset pokračovat dále ulicí Libereckou, následně Budovatelů až na křižovatku s u licí u Nisy, do které odbočí doprava a touto částečně jednosměrnou ulicí se dostanou na křižovatku s ulicí Vodní, do níž pak budou moci odbočit doleva a pokračovat směrem do ulice Skřivánčí a tou opět na Novou Pražskou a k OK Turnovská. „Žádáme řidiče, aby pečlivě sledovali dopravní značení a jeho aktuální změny,“ nabádá motoristy náměstek Chuchlík.

Trasy MHD

Od pondělí 2. září budou autobusy MHD jezdit po náhradních trasách. „Termín uzavírky je na začátku školního roku, proto jsme se více zaměřili na školní autobusy. Linka č. 133 bude mít upravenou trasu, aby zvládla obsloužit i ZŠ Liberecká,“ říká Luboš Wejnar, ředitel Jablonecké dopravní, a. s., a dodává, že vzhledem ke změně dopravního režimu ve městě mohou mít autobusy MHD oproti jízdnímu řádu zpoždění.

Trasa tramvajové linky č. 11

Tramvaj č. 11 bude od 1. září jezdit z Liberce na otočku do Vratislavic, odtud pak bude na Jablonec jezdit autobus po náhradní trase až do zastávky Liberecká. „Odtud bude pokračovat ulicemi Liberecká, Rýnovická, 28. října a Hasičská do zastávky Mírové náměstí, kino Radnice, kde bude konečná,“ říká vedoucí oddělení jízdních řádů DPMLJ Martin Hettner. Ve směru do Liberce vyjede náhradní autobusový spoj opět od kina Radnice ulicí Generála Mrázka a Liberecká do zastávky Divadlo a dále ulicí Liberecká do zastávky Liberecká, odkud bude pokračovat do Vratislavic nad Nisou po běžné trase náhradní dopravy. 

Zastávka u kina Radnice bude po dobu uzavírky sloužit pouze náhradnímu autobusovému spoji za tramvajovou linku č. 11. Vozy MHD tu stavět nebudou. „Náhradní zastávka MHD bude v Kamenné ulici před knihkupectvím Serius,“ upřesňuje Wejnar.

Tisková zpráva | Foto Město Jablonec

Štítky doprava, Jablonec, uzavírka, budovatelů, městská hromadná doprava, kanalizace, rekonstrukce, Liberec, Lužická Nisa, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, Balvan

Jablonec čeká velká uzavírka. V pondělí se pro dopravu uzavře část centra města  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.