Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Nová koalice v Jablonci jen tak nebude. ODSka se s ANO nedohodla

Na novou koalici to v Jablonci zatím nevypadá. Ztroskotala veškerá jednání mezi ANO a ODS. Občanští demokraté se tak nyní připravují na jednání s Piráty.

Ani po téměř měsíci se v Jablonci nad Nisou nepodařilo dohodnout novou radniční koalici. Jednání dvou nejsilnějších stran ANO a ODS ztroskotala. ODS, která loni na podzim volby ve městě vyhrála, žádala místo primátora a náměstka pro ekonomiku. To je však pro ANO nepřijatelné. Koalici s jinými stranami se zatím ANO vyjednat nepodařilo, řekl primátor Milan Kroupa, který předpokládá, že bude zastupitelstvo příští středu jednat o jeho odvolání.

V čele druhého největšího města v Libereckém kraji stála od loňského podzimu koalice tvořená ANO, Piráty, hnutím Společně pro Jablonec a jedním zastupitelem zvoleným za Novou budoucnost pro Jablonec. Dohromady měla v zastupitelstvu 17 mandátů ze 30. Koalice se ale kvůli dlouhodobým vnitřním sporům a také kvůli střetu zájmů primátora rozpadla, když 15. srpna zastupitelé za pomoci hlasů opozičních občanských demokratů a Starostů pro Liberecký kraj odvolali dva radní zvolené za Společně pro Jablonec - Petra Klápště a Štěpána Matka.

Ukončení jednání s ANO dnes potvrdil i lídr ODS Miloš Vele. Strana chtěla na místo primátora prosadit Jiřího Čeřovského, který stál v čele města tři volební období od roku 1994 do roku 2006. Ani občanským demokratům se zatím jinou dohodu uzavřít nepodařilo, připravují se ale na jednání s Piráty, kteří skončili ve volbách jako třetí.

Občanští demokraté žádali odstoupení Kroupy z vedení města, i pro ně je jeho střet zájmů nepřijatelný. Primátor v pozici jednatele společnosti GREPA Networks vymáhá po městu zaplacení dvou milionů korun za provoz městského kamerového systému v letech 2016 až 2018. Žádá také odpuštění věcných břemen pro kabely položené v městských pozemcích. Kroupa v srpnu řekl, že jedná o převzetí firmy a vyřešit to chce do konce roku. Na programu jednání zastupitelstva 18. září vypořádání dluhu není.

V Jablonci vyhrála loni na podzim ODS, která poslední dvě volební období ve městě vládla. Přestože v 30členném zastupitelstvu získala osm mandátů, skončila v opozici. Koalici se tehdy podařilo sestavit druhému hnutí ANO, které ve volbách získalo sedm míst v zastupitelstvu. Třetí skončili Piráti, kteří mají pět zastupitelů, čtyři získalo Společně pro Jablonec. V zastupitelstvu jsou také tři zástupci uskupení Starostové pro Liberecký kraj, dva za Novou budoucnost pro Jablonec a jeden z SPD. Sociální demokraté ani komunisté se do zastupitelstva nedostali.

Autoři | Foto Město Jablonec nad Nisou

Štítky ODS, ANO, politika, koalice, Jablonec, Jablonec nad Nisou, ANO 2011, Česká pirátská strana, primátor, volby, Milan Kroupa, Liberecký kraj, Štěpán Matek

Nová koalice v Jablonci jen tak nebude. ODSka se s ANO nedohodla  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.