Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Běžkaři se mohou radovat. O dostatek sněhu na bedřichovském stadionu se postará nová technika

Bedřichov je nejvyhledávanějším nástupním místem na Jizerskou magistrálu. Zároveň odsud vyjíždí většina techniky, která se celou zimu stará o úpravu téměř 200 kilometrů tratí. Díky podpoře kraje bude mít možnost obec nejnovější technologií stadion zasněžovat.

Stadion na Bedřichově, to je místo, které dobře zná každý cyklista, běžkař, turista, no prostě každý, kdo rád vyráží do Jizerek. Zároveň je zázemím slavné Jizerské 50. O dostatek sněhu se nyní postará výstavba infrastruktury pro zasněžování.

Bez příspěvku v hodnotě 5 milionů od kraje by to ale bylo nereálné. „Několik let jsme jednali společně s krajem o podpoře ze státního rozpočtu, bohužel bez úspěchu. Podporu se nám nepodařilo získat ani přes sliby celkem tří ministryň,“ uvedl starosta Bedřichova Petr Holub. Na zafinancování nákladů, které se pohybují okolo 6 milionů, by obecní rozpočet nestačil.

„Bedřichov je významnou sportovní infrastrukturou, proto je důležité, abychom ji podporovali,“ komentoval náměstek hejtmana Petr Tulpa. Na začátku týdne už odstartovaly stavební práce, které zahrnují zabudování čerpací technologie a rozvodů, dále bude z peněz pořízeno nové sněžné dělo.

Původně měla jizerskohorská obec v plánu zasněžovat úsek od stadionu až k rozcestí U Buku, od toho ale nakonec kvůli ochranářům upustila. Vedle zasněžování řeší Bedřichov dlouhodobě i dopravní situaci a parkování. Zdejší parkoviště, které i se Severákem a Hraběticemi pojmou podle starosty zhruba tisícovku automobilů. Zejména o víkendech v hlavní lyžařské sezóně se ale místa zaplní během pár hodin.

„Dopravní situaci řešíme. Zvažujeme různé možnosti, mezi nimi i je i varianta, že by už na Maliníku a České Chalupě byl informační systém upozorňující přijíždějící řidiče na stav parkovišť,“ sdělil hejtman Martin Půta. Pak by tato místa mohla fungovat jako záchytné body, ze kterých by lyžaře dopravila ke stopě kyvadlová autobusová doprava.

Foto Jizerskohorská magistrála

Štítky Bedřichov, stadion, zasněžování, Jizerská magistrála, Jizerská padesátka, Petr Holub, Petr Tulpa, Jizerské hory, Martin Půta, technika

Běžkaři se mohou radovat. O dostatek sněhu na bedřichovském stadionu se postará nová technika  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.