Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Obyvatelé Jablonce mohou do konce října žádat o dotaci na čistírny vod a kanalizační přípojky

Bydlíte v Jablonci a plánujete si postavit malou čistírnu vody nebo kanalizační přípojku? Pak si můžete až do konce měsíce zažádat o dotaci.

V Jablonci nad Nisou mohou ještě do konce října žádat obyvatelé o dotace na výstavbu malých čistíren odpadních vod nebo kanalizačních přípojek. Jejich výstavbu radnice podporuje od roku 2013. Letos má v rozpočtu připraveno 1,5 milionu korun, informovala mluvčí magistrátu Jana Fričová.

O dotaci mohou žádat majitelé rodinných a bytových domů v katastrálním území Jablonce nad Nisou, získat mohou polovinu z celkových způsobilých výdajů, maximálně však 50.000 korun na jednu bytovou jednotku. „Jediný rozdíl oproti minulosti je ten, že program nepodporuje odkanalizování novostaveb,“ doplnila vedoucí oddělení dotací města Iveta Habadová. Čistírna nebo kanalizační přípojka musí být podle ní hotovy nejpozději do konce října příštího roku.

Dotace na výstavbu čistíren a kanalizačních přípojek poskytuje Jablonec už sedm let. Program radnice zřídila na základě poptávky obyvatel hlavně z okrajových částí města, kde je roztroušená zástavba a vybudování kanalizace by bylo příliš drahé. Systém je dvoukolový. V prvním kole je třeba předložit projektový záměr. Pokud jej rada města schválí, pak požádat o dotaci v kole druhém. Peníze radnice vyplácí zpětně po dokončení stavby.

Jablonec není jediným městem v Libereckém kraji, které výstavbu čistíren podporuje. Dotační program má od roku 2013 také Česká Lípa. Nejprve dotace nabízela pro část Častolovice, od roku 2016 město program rozšířilo i pro majitele nemovitostí v Okřešicích, Vlčím Dole, Vítkově, Heřmaničkách, Písečné nebo v lokalitě Kopeček. Dotační program na podporu výstavby malých čistíren odpadních vod připravují také v nedalekém Novém Boru. Pokud získá podporu zastupitelstva, mohli by zájemci o podporu žádat už v únoru příštího roku. K dispozici by podle starosty Jaromíra Dvořáka (Starostové pro Liberecký kraj) měly být dva miliony korun.

Autoři | Foto hellstein.cz

Štítky dotace, čistírna, voda, Jablonec nad Nisou, stavba, radnice, Jaromír Dvořák, Starostové pro Liberecký kraj

Obyvatelé Jablonce mohou do konce října žádat o dotaci na čistírny vod a kanalizační přípojky  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.