Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Litoměřický biskup slavnostně otevře příští sobotu křížovou cestu ve Frýdlantu

Památka pocházející z poloviny osmnáctého století se dočkala rozsáhlé obnovy. Na Křížovém vrchu bylo zrestaurováno všech čtrnáct zastavení. Příjemnou novinkou je, že obnova dala možnost vzniku nových odpočinkových míst s nevšedními vyhlídkami.

Dvacátý biskup litoměřický Jan Baxant bude přítomen příští sobotu na otevření nově obnovené křížové cesty. Slavnostní program začne již v 8 hodin, kdy je připravena prezentace na téma křížové cesty. Od 9 do 10 hodin je v plánu mše svatá a program vyvrcholí v 10 hodin odchodem na křížovou cestu.

Z obnovy křížové cesty mám nesmírnou radost. Ještě před třemi lety o ní věděl jen opravdu málokdo. Křížový vrch byl zarostlý náletovými dřevinami, nepřístupný, jednotlivá zastavení byla pobořená. Trasu křížové cesty jsme museli hledat velmi složitě, nebyla vůbec patrná,“ vzpomíná starosta Dan Ramzer.

Nyní je vybudován mezi jednotlivými zastaveními chodníček z přírodních materiálů. Každou zastávku zdobí taktéž smaltový obrázek zachycující poslední cestu Ježíše Krista, jeho ukřižování nebo vzkříšení. Tato umělecká díla pochází z Dílny uměleckého smaltu ve Frýdlantu nad Ostravicí.

Celkové náklady na rekonstrukci cesty se vyšplhaly na 3 miliony a 200 tisíc korun.

Foto město Frýdlant

Štítky Frýdlant v Čechách, křížová cesta, biskup, Frýdlant nad Ostravicí, Křížový vrch (Broumovská vrchovina), Jan Baxant, Ježíš Kristus, Dan Ramzer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Litoměřický biskup slavnostně otevře příští sobotu křížovou cestu ve Frýdlantu  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.