Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Proč policie neukončila CZarotek? Zvažovali jsme pro a proti, došlo by ke konfliktům, řekl ředitel

Policie po týdnu zhodnotila akci CZarotek Free Party, která se konala na loukách v Krásné Studánce pět dní. Policejní opatření stála zhruba 850 tisíc korun, což jsou pro srovnání náklady na dvě riziková fotbalová utkání typu Evropské ligy nebo Sparty.

Na akci se sjelo asi sedm tisíc účastníků, na loukách parkovaly dva tisíce aut. Šlo tak o největší technoparty v historii Česka. „Pro nás to znamenalo intenzivní komunikaci jak se samosprávami měst a obcí v okolí, tak se samotnými účastníky a obsluhami soundsystémů,“ řekl krajský policejní ředitel Vladislav Husák.

Podle něj si během akce stěžovalo přes 200 lidí. „I s nimi jsme mluvili, druhý den jim policisté volali zpátky a dovysvětlovali jim situaci,“ dodal.

Hodně se během akce skloňoval případný zásah a její silové ukončení. „Prostředky na to máme, ale museli jsme zvažovat pro a proti. Je jasné, že zásah by vyvolal konflikty a u veřejnosti by byl vnímán rozporuplně,“ uvedl Husák.

Podle něj se kromě dopravních komplikaci řešilo vlastně jen porušování nočního klidu, což se řeší jako přestupek ve správním řízení. „Těch soundsystémů bylo dvacet pět. Pouhé jejich vypínání by trvalo hodiny,“ upřesnil.

K zásahu by se tak policie odhodlala jen v případě vážnějších deliktů. Podle policejního ředitele ale akce proběhla poměrně v klidu. „Nedocházelo k žádným rvačkám nebo krádežím, spolupracovali s námi i před odjezdem, kdy si nechali dělat dobrovolné testy na alkohol,“ řekl.

Největším problémem tak byla dopravní situace. Policisté zadrželi zhruba stovku řidičů pod vlivem alkoholu či omamných látek, řešit museli i dopravu na silnici I/13.

Na přípravu na Czarotek přitom policisté neměli prakticky žádný čas. „Pro nás šlo náročný zásah srovnatelný například s příjezdem prezidenta nebo s dohlížením na lyžařský šampionát. Jenže tam máme na přípravu zhruba tři týdny,“ doplnil Jaroslav Řehák, vedoucí odboru Služby dopravní policie Libereckého kraje.

Autoři | Foto

Štítky Czarotek, Liberec, Policie ČR, tekkno, policie, Liberec XXXI-Krásná Studánka, Vladislav Husák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proč policie neukončila CZarotek? Zvažovali jsme pro a proti, došlo by ke konfliktům, řekl ředitel  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.