Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Frýdlantská rozhledna oslaví v sobotu jedničkové výročí

Kamenná rozhledna nad Frýdlantem oslaví v sobotu 12. května své 111. narozeniny. Připraven je bohatý program a k místu vás přiblíží zdarma historický autobus Š 706 RTO.

O akci

Sportovně kulturní program čeká návštěvníky akce v areálu rozhledny. Ten začne v 9 hodin orientačním během. Ukázka historické hasičské techniky, přehlídka historických vozidel a motocyklů je naplánovaná na jedenáctou hodinu. Pro děti je v právé poledne připravena terénní buggyna. V 15 hodin se bude konat ukázka lezecké techniky a slaňování z věže rozhledny, které předvedou hasiči. A nakonec, krátce před desátou večerní, se všichni dočkají slavnostního ohňostroje. 

O hudební doprovod se ve 13 hodin postará skupina Heřmánek a v 17 hodin vystoupí The Grizzlies. 

Děti do patnácti let budou mají vstupné zdarma, pro ostátní za 50 korun. 

Trocha historie

V říjnu roku 1889, v tehdejším městě Friedland, byl založen spolek s názvem Okrašlovací a zvelebovací. Ten si předsevzal výstavbu rozhledy. Tak se i stalo a vyhlídka na Resselově vrchu se stala oblíbenou, a to zejména i díky polní cestě, která je doplněna o dřevěný altán nebo jakousi besídku. 

Po roce 45 vrchol kopce zarostl náletovými dřevinami a před rozhlednou se v pozdějších letech objevila skládka černé škváry. Což nebylo zas tak na škodu, protože posloužila svým materiálem k zimní údržbě silnic.

Na stavbě dřevěné rozhledy samotné se podílel vlastník truhlářské firmy - Josef Haupt. Vášnivý turista a předseda spolku tutristů. V červnu 1890 tak byla vyhlídka prvně otevřena pro veřejnost. Netrvalo ale dlouho a stavba byla kvůli zchátralosti roku 1906 zbourána. 

Základní kámen „nové“ věžě byl položen 17. května 1906. Stavitelem se tehdy stal Antonín Dressler, který sám na náklady stavby nemalou částkou přispěl. Slavností otevření rozhledny pak proběhlo 30. dubna 1907. Akce se zúčastnili představitelé města a široká veřejnost. 

Po druhé světové válce začala věž opětovně chátrat. Tamější hostinec nefungoval a klíče si výletníci museli půjčovat od místních. Pak byla téměř čtvrt století tato turistická atrakce nepřístupná veřejnosti. Sloužila pouze jako převaděč televizního signálu a orientační bod sloužící letadlům.

V osmdesátých letech byl objekt předán spolku TJ Slovan. Po dvou letech a velkých úpravách se areál znovu obnovil a od té doby se opět těší turistické přízni. V současnosti o vyhlídku pečuje Klub českých turistů, který má značnou zásluhu na její údržbě. Výhled je možné si vychutnat od května do září o sobotách a nedělích od 9 do 16 hodin. 

Foto město Frýdlant

Štítky Frýdlant v Čechách, rozhledna, vyhlídka, Frýdlant, druhá světová válka, Klub českých turistů, Friedland

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frýdlantská rozhledna oslaví v sobotu jedničkové výročí  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.