Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Císařský kámen čeká srovnání se zemí. Bude ocelový, vizuálně se však moc nezmění

Turisticky oblíbená rozhledna Císařský kámen je v současnosti uzavřená. Místní radnice se rozhodla stavbu zbourat a postavit novou. Na konci léta by mělo být hotovo.

Vyhlídka, která je stará devět let a nachází se mezi Vratislavicemi a Rádlem, bude nahrazena. Částka se odhaduje na 5 milionů korun, řekl ČTK starosta městského obvodu Vratislavice Lukáš Pohanka.

Práce by měly začít i skončit v létě. „Chtěli bychom ji otevřít ještě letos na konci letní sezony. To znamená na konci srpna či začátku září,“ uvedl starosta.

Trocha historie

Rozhledna se nachází na kopci, který se původně jmenoval Špičák nebo Uhlířský vrh. Název Císařský kámen získal po návštěvě císaře Josef II., který sledoval opevňovací práce. Císař v roce 1779 ocenil výhodnou strategickou polohu místa a navrhoval vybudovat tam pevnost, vojenské kruhy ale tehdy byl návh zamítnut.

Celodřevěná vyhlídka se přitom stavěla zcela nedávno. Roku 2009 za téměř dva miliony. Servisní kontrola ale ukázala, že potřebuje větší renovaci.

Podle starosty ve prospěch výstavby nové rozhledny rozhodlo, že pouhá oprava by její životnost příliš neprodloužila. V dané lokalitě se navíc stavba potýká s náročnými klimatickými podmínkami. Proto by nástupnice měla mít ocelovou konstukci s dřevěným opláštěním, vizuálně zůstane však velmi podobná. „Pojme více lidí a bude tady dalších padesát až sto let, aniž bychom museli zasahovat do její kontrukce,“ dodal Pohanka.  

Nová rozhledna bude dosahovat výšky jednadvaceti metrů. Bude tak o tři mety vyšší, než její současná podoba. I z aktuální výšky však lze spatřit, za jasného poačasí, Sněžku nebo Český Ráj.

Foto Liberecký kraj | Zdroj ČTK

Štítky Vratislavice nad Nisou, Rádlo, Císařský kámen, rozhledna, demolice, léto, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, Josef II. Habsbursko-Lotrinský, Špičák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Císařský kámen čeká srovnání se zemí. Bude ocelový, vizuálně se však moc nezmění  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.