Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Za smrt chlapce v bazénu půjde plavčík k soudu. Hrozí mu šest let vězení

Na začátku září roku 2016 došlo v libereckém bazénu k tragédii. V divoké řece se utopil čtrnáctiletý chlapec, kterého nasálo odtokové potrubí. Po devíti měsících obvinila policie plavčíka z usmrcení z nedbalosti. A v těchto dnech podle serveru iDNES.cz státní zástupce plavčíka obžaloval. Do vězení může jít až na šest let.

„Obžalovanému je kladeno za vinu, že jako zaměstnanec společnosti Ještědská sportovní přehlédl situaci, kdy se nezletilí chlapci snažili násilným způsobem dostat přes bezpečnostní mříž sacího otvoru,“ řekl pro iDNES.cz státní zástupce Bedřich Skalický. „Tím obžalovaný spoluzavinil smrt nezletilého,“ dodal.

Čtyřiadvacetiletý muž už dnes v bazénu nepracuje. Podle vyšetřování ale na tragédii nese vinu i sám chlapec se svými kamarády. Při hře odstranili bezpečnostní mříž, proud chlapce stáhl dovnitř a už se nemohl dostat ven. Kamarádi pak z bazénu odešli a nikomu nic neřekli.

Poté se rozběhlo dlouhé vyšetřování. Posun přinesl specialista, konkrétně soudní znalec z odboru pro sport, odvětví sportovní zařízení, který se případu několik měsíců detailně věnoval a policistům přinesl obsáhlý posudek.

„Podle něho se otvor sání nedal zpřístupnit bez vynaložení vnější síly. Znalec má za to, že v tomto případě „selhal“ lidský faktor. Tedy, že se zaměstnanec plaveckého bazénu, v rozporu s náplní práce, dostatečně nevěnoval sledování situace u vodní atrakce „divoká řeka“, kde delší dobu probíhalo násilné jednání čtyř osob,“ popsala již dříve mluvčí policie Vlasta Suchánková.

Trestní řízení bylo vedeno také se třemi mladíky, kteří byli podezřelí z neposkytnutí pomoci. Policie ale řízení odložila, protože jim v době tragédie nebylo patnáct let. 

Na policii se obrátil otec chlapce až ve chvíli, kdy se nevrátil domů. Policisté pak s plavčíky důkladně prohlédli celý areál plaveckého bazénu, tělo nezletilého chlapce našli v odtokovém potrubí bazénu zvaného divoká řeka. Podle pitvy zemřel na následky udušení.

Autoři | Foto Zapálení svíček pro Adama M.

Štítky bazén Liberec, divoká řeka, tragédie, policie, plavčík, soud, bazén

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za smrt chlapce v bazénu půjde plavčík k soudu. Hrozí mu šest let vězení  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.