Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Bývalý krajský radní Mastník má být obviněn v kauze týkající se libereckého dopravního podniku

Dalším obviněným v korupční kauze týkající se mimo jiné společností BusLine a libereckého dopravního podniku má být podle informací Drbny a zdrojů portálu Náš Liberec bývalý krajský radní a zastupitel Vladimír Mastník (Starostové pro Liberecký kraj). Podle našich informací hodlá Mastník rezignovat na svůj zastupitelský mandát na květnovém zastupitelstvu.

„Po sedmi a půl roce mé účasti v zastupitelstvu Libereckého kraje jsem se rozhodl podat rezignaci na post krajského zastupitele k 25.5. 2018. Důvody jsou ryze osobní – chci se věnovat především mé rodině, svým zálibám, duševní pohodě a péči o zdraví,“ napsal tento týden v dopise krajským zastupitelům.

K údajnému obvinění v korupční kauze se ve svém dopise nevyjadřuje. Na zaslané dotazy neodpověděl ani redakci Drbny. Možné obvinění nekomentuje ani Liberecký kraj. „Nemáme žádné informace o seznamu obviněných osob v uváděné kauze,“ sdělil mluvčí kraje Filip Trdla.

O kauze dnes informoval také portál Náš Liberec. „Podle důvěryhodných zdrojů je Mastník obviněn z korupčního jednání a přijímání úplatku,“ píše server.

Razie v několika firmách

Celou kauzu rozpoutal dubnový zásah policistů z Národní centrály proti organizovanému zločinu v budově libereckého dopravního podniku a na vedení společnosti BusLine. „S osobami je vedeno trestní stíhání pro trestné činy podplácení, přijetí úplatku, legalizace výnosu z trestné činnosti, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, poškození finančních zájmů EU a porušení povinnosti při správě cizího majetku,“ potvrdil mluvčí policie Jaroslav Ibehej.

Podle informací, které od důvěryhodných zdrojů, se policisté v dopravním podniku zajímali o loňskou rekonstrukci tramvajové trati v centru Liberce téměř za 68 milionů korun a také nákup 17 autobusů na zemní plyn v zakázce za 107 milionů korun. Na obě zakázky dopravní podnik získal evropskou dotaci.

Podle webu Zdopravy.cz jsou v kauze obviněni i dva pracovníci stavební firmy Eurovia, která na modernizaci tratě podala společnou nabídku se svoji sesterskou firmou GJW Praha. Eurovia nabídla ze čtyř zájemců nejnižší cenu.

Obvinění si měli vyslechnout také ředitel dopravního podniku Luboš Wejnar, předseda představenstva společnosti Pavel Šulc a Jiří Vařil, který je spojen se společností BusLine, kde působil rovněž v pozici předsedy představenstva. 

Policie byla v dubnu minimálně ve čtyřech firmách. Kromě Eurovie a libereckého dopravního podniku ještě ve společnosti BusLine, která pro DPMLJ zajišťuje velkou část autobusových výkonů, a také ve společnosti Tezas servis. 

„Vzhledem k probíhajícímu vyšetřování nebudeme, a ani nemůžeme sdělovat jakékoliv detaily. Mohu ale potvrdit, že proběhlo místní šetření v jedné z našich kanceláří v souvislosti s touto kauzou,“ potvrdila mluvčí společnosti Eurovia Iveta Štočková.

Foto Království železnic | Zdroj ČTK, Náš Liberec, Zdopravy.cz

Štítky Liberec, dopravní podnik, DPMLJ, BusLine, Liberecký kraj, Vladimír Mastík, dopravní společnost, Mastník, Vladimír Mastník, Starostové pro Liberecký kraj, Eurovia CS, Drbna.cz, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalý krajský radní Mastník má být obviněn v kauze týkající se libereckého dopravního podniku  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.