Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Příčina požáru v Jindřichovicích? Zatím se neví, možností je několik

Příčinu požáru štěpky v bývalém statku v Jindřichovicích pod Smrkem policie zatím nezná. Verzí je mnoho a vyšetřování zřejmě bude na delší dobu. Požár hasiči ve Frýdlantském výběžku likvidovali na začátku tohoto týdne tři dny, podle prvních odhadů škoda přesáhne šest milionů korun.

Požár skladu štěpky o rozměrech 50x30 metrů byl hasičům nahlášen v pondělí odpoledne. Zásah skončil ve středu, vyšetřovatelé požářiště zkoumali ve čtvrtek. „Budeme teď vyhodnocovat listinné důkazy, obrazové záznamy, stopy z místa požáru a není vyloučeno, že se na požářiště vrátíme udělat opakované ohledání," uvedla policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová.

Původně se zvažovalo i využití speciálně vycvičeného psa na vyhledávání urychlovačů hoření, podle mluvčí ale od toho nakonec upustili. Okolnostmi vzniku požáru se zabývají policisté pro podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci a obecné ohrožení z nedbalosti.

Hasiči museli při hašení ochlazovat přilehlou obytnou budovu, aby zabránili rozšíření požáru. Šesti lidem zajistila obec náhradní ubytování v obecním bytě.

Podle starosty Pavla Novotného (Jindřichovický patriot) se už vrátili domů. I vyhořelý statek patří obci, která ho pronajímala. Co s ním bude dál, zatím starosta neví. „Věc je zatím příliš mladá, abychom měli nějaké rozhodnutí. Je to v jednání, co se týče pojišťovny i té firmy, která má nějaký dlouhodobější podnikatelský záměr. Musíme se to shodovat," uvedl.

Přesnou výši škody obec nezná. „Zatím ani nevíme, kdy nás tam policie pustí a v jakém stavu jsou zdi a tak dále," dodal starosta.

Objekt stojí v centru obce, nedávno prošel rekonstrukcí a v jedné budov jsou navíc technologie na výrobu tepla a elektrické energie. Nájemce vyhořelé budovy zajišťoval pro některé obecní objekty dodávky tepla a teplé vody. Podle starosty mají vytápění zajištěné z vlastních zdrojů.

Autoři | Foto

Štítky Jindřichovice, požár, statek, štěpka, vyšetřování, policie, hasiči, Jindřichovice pod Smrkem, Pavel Novotný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příčina požáru v Jindřichovicích? Zatím se neví, možností je několik  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.