Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Slevy na jízdné pro seniory a studenty? Podobnou výhodu chystá i Liberec v MHD

Zatímco vláda připravila nařízení, podle kterého studenti do 26 let a senioři nad 65 budou ve vlacích a autobusech jezdit se 75 procentní slevou, v autobusech a tramvajích dosud zůstávají původní ceny. To by radnice chtěla změnit a od září by se ke slevám přidala. Záměr schválila rada města.

„Bylo by nelogické, aby třeba student v rámci MHD slevu neměl a o další zastávku dál už ano,“ přiblížil záměr města primátor Tibor Batthyány.

Podle něj se bude sleva týkat studentů do 26 let a také seniorů nad 65 let. Změna by tak kopírovala vládní návrh. „Domlouváme se na tom i s Libereckým krajem, platilo by to tak v celém systému Idol,“ dodal primátor.

Studenti už nyní mají padesátiprocentní slevu na jízdném. „Celkově by tak ušetřili další polovinu,“ doplnil náměstek primátora Tomáš Kysela.

U seniorů se pak jedná o pětileté období, kdy by mohli jezdit s výraznou slevou. „Od sedmdesáti let pak mají MHD v Liberci zdarma,“ připomněl náměstek.

Zatím není jasné, zda se slevy dotknou i jednorázových jízdenek. „Jsme v 21. století, takže chceme jít tím směrem, že bychom víc podporovali online možnosti,“ doplnil primátor.

Pokud se záměr povede, sleva by mohla začít fungovat od 1. září, dalším možným termínem je pak první leden roku 2019.

Město bude muset ztrátu dopravnímu podniku sanovat. „Nemáme to spočítáno úplně přesně, ale jde o přibližně deset milionů korun," řekl Batthyány.

Pokud se slevy v liberecké MHD skutečně zvýší, město se bude podle primátora snažit získat peníze od státu. Na společném postupu se chce dohodnout s dalšími městy. „Nejsme jediní. Zkusím toto téma téma nadhodit na komoře statutárních měst," uzavřel primátor.

Autoři | Foto Jaroslav Appeltauer

Štítky MHD, sleva, jízdné, dopravní podnik, městská hromadná doprava, Liberec, primátor, Tibor Batthyány, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slevy na jízdné pro seniory a studenty? Podobnou výhodu chystá i Liberec v MHD  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.