Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dva profesoři získali medaili města. Oba jsou spjati s libereckou univerzitou

Robert Kvaček a Oldřich Jirsák. Dva profesoři jejichž profesní život se velkou částí odehrával v Liberci na místní univerzitě. A i když je každý z jiného oboru, jedna věc je nyní spojila, primátor jim udělil medaili města.

Profesor Robert Kvaček byl oceněn za mimořádné zásluhy v oboru historie a profesor Oldřich Jirsák za mimořádné zásluhy v oboru nanotechnologií.

„Je mi velkou ctí, že mohu předat Medaile města Liberce hned dvěma váženým akademikům, z nichž každý si zaslouží svou kapitolu v dějinách Liberce. Pan profesor Kvaček patří k předním českým historikům a pan profesor Oldřich Jirsák k našim nejúspěšnějším vědcům. Oba ve svých oborech dosáhli těch nejvyšších met, což se jen tak někomu nepodaří a oba jsou vzorem pro své následovníky,“ řekl při předávání medailí primátor Tibor Batthyány.

Profesora Kvačka na ocenění navrhla katedra historie fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL. „Člověk občas potřebuje pohlazení a dnes se mi ho dostalo vydatně. Když jsem v roce 1945 poprvé přijel do Liberce, nenapadlo mě, že jednoho dne budu v obřadní síni této krásné radnice přebírat medaili města. Ale život je zákrutový a přináší nečekané chvíle. Moc za toto ocenění děkuji,“ uvedl profesor Robert Kvaček.

Profesor Jirsák stál u zrodu nanovlákenné technologie. „Moc si toho vážím. Chci poděkovat hned několika lidem, kteří v podstatě vytvořili to, za co jsem tu dnes oceňován. Jednak děkuji své manželce, která mě vždy podporovala a nikdy mi nevyčítala, že trávím o něco více času v laboratoři. Dále chci poděkovat svým kolegům v čele s geniálním technikem, vynálezcem a současně řemeslníkem Filipem Sanetrníkem,“ komentoval své ocenění profesor Oldřich Jirsák.

Medaile města se udělují od roku 1996, za tu dobu ji převzalo 13 osobností, mezi nimi například Ervín Šolc nebo Marta Kottová.

Autoři | Foto MML

Štítky mediale města, Liberec, primátor, radnice, TUL, Kvaček, Jirsák, Robert Kvaček, ocenění, Tibor Batthyány, Marta Kottová, univerzita, Tula

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dva profesoři získali medaili města. Oba jsou spjati s libereckou univerzitou  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.