Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sudek, Funke, Drtikol. Liberecká galerie představuje to nejlepší z české a slovenské fotografie

Přes sto fotografií těch nejlepších českých a slovenských fotografů historie se sešlo v liberecké galerii v lázních. Mezi nejznámější jména patří Josef Sudek, Jaromír Funke nebo František Drtikol, podle kterých je také celá výstava pojmenována. K vidění je až do konce září.

Výstava Sudek, Funke, Drtikol...Česká a slovenská fotografie ze sbírky PPF představuje 150 let československé fotografie. V bazénové hale a na ochozu je instalováno 131 originálních fotografií.

„Výstava čerpá z jedno z největších soukromých sbírek v České republice. Jejím záměrem je podat vyvážený obraz média, které se začlenilo do uměleckého vyjádření své doby,“ řekl kurátor výstavy Luděk Lukuvka.

Návštěvníci uvidí celou chronologii historie fotografie od přelomu 19. a 20. století až do současnosti. V takovém rozsahu podobná expozice v Česku ještě nebyla. „Jde o nejkomplexnější a nejobsáhlejší expozici z naší sbírky. V minulosti jsme vystavovali pouze menší tematické celky,“ uvedl ředitel PPF Art Jan Řehák.

Kromě zmíněných tří slavných fotografů nechybí ani práce například Jaroslava Rösslera či Miroslava Háka, ze současných autorů Ivana Pinkavy, Jiřího Týna nebo Aleny Kotzmannové. „Důležitým aspektem výstavy je také přítomnost zástupců slovenské fotografie, která se prolínala s tou českou. Bez ní by průřez vývojem fotografie nebyl úplný,“ dodal Lukuvka.

Mezi nejznámější slovenská jména na výstavě patří Tono Stano.

Výstava potrvá do 30. září, 12. července a 23. srpna jsou pak na programu komentované prohlídky výstavy.

Autoři | Foto

Štítky Sudek, Funke, Drtikol, výstava, PPF, galerie, lázně, Liberec, Josef Sudek, František Drtikol, Jaromír Funke, Česko, Jan Řehák, Jaroslav Rössler, Tono Stano, Miroslav Hák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sudek, Funke, Drtikol. Liberecká galerie představuje to nejlepší z české a slovenské fotografie  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.