Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Z ruprechtického lomu zmizí tisíc tun nebezpečného odpadu

Z libereckého lomu by mělo zmizet tři sta tisíc tun odpadu různého typu. Město chce rekultivovat celou skládku. Na projekt za více než 50 miliónů korun získalo město evropskou dotaci ve výši 43 milionů korun. Kdy ale práce začnou, to zatím není jisté.

Pravděpodobně až v příštím roce začne rekultivace staré skládky v kamenolomu v Ruprechticích, na kterou získal Liberec z evropského programu dotaci přes 43 milionů korun.

Práce měly začít letos v létě. Podle náměstka primátora Jana Korytáře ale z magistrátu odešel úředník, který měl mít zakázku na starost. „Zakázku tak nemá nyní kdo administrovat. Dostaneme se k tomu až po podzimních volbách do zastupitelstva,“ uvedl Jan Korytář.

Podle něj bude proto město žádat o posunutí termínu na vyčerpání dotace. Rekultivace území je rozdělená do pěti let a vyžádá si skoro 55 milionů korun. Město se na tom bude podílet částkou 3,3 milionu korun a dalších 7,6 milionu korun přidá těžařská firma Ligranit, která kamenolom provozuje. Ligranit zčásti vlastní pozemek, na němž se skládka rozprostírá. Druhým vlastníkem je město.

Skládka se nachází na více než dvou hektarech, v prostoru starého odvalu. Kromě kamene tam je i směs komunálního, stavebního a dalšího odpadu včetně nebezpečných látek. Jsou tam uskladněné také sudy s částečně nebezpečným odpadem. Hrozí tak znečištění potoka, který napájí Lesní koupaliště či zoologickou zahradu.

V plánu je odtěžení 211.000 tun, z toho zhruba polovina je žula či suť vhodná k recyklaci. Dalších 94.000 tun materiálů se použije na úpravu terénu a zhruba 1000 tun nebezpečných odpadů je určeno k ekologické likvidaci. V plánu je rekultivovat skládku takzvaným lesnickým způsobem, tedy zalesnit a zpřístupnit veřejnosti.

Po rekultivaci bude pro potřeby lesního hospodaření navráceno zhruba 1,6 hektaru. Součástí projektu je také vybudování nové komunikace, která by měla z obytné části Ruprechtic odklonit značnou část nákladní dopravy směřující do lomu. Místní o to dlouhodobě usilují. Nová silnice by se obydlenému území vyhnula, auta s kamením by jezdila lesem.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky lom, Ruprechtice, Liberec, skládka, odpad, rekultivace, nebezpečný odpad, Jan Korytář, Ligranit

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z ruprechtického lomu zmizí tisíc tun nebezpečného odpadu  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.