Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lesní koupaliště se plní pitnou vodou, příští rok by měl pomoci ruprechtický lom

Z nově zrekonstruovaného Lesního koupaliště se Liberečáci radovali předčasně. Prosakující vana a nedostatečný přítok způsobili, že ke koupališti musí dojíždět cisterny. V příštím roce by se však mohla situace zlepšit. Město vidí záchranu ve vodě z lomu v Ruprechticích.

Dostatek vody pro obnovené Lesní koupaliště v Liberci by měl v budoucnosti zajistit nedaleký lom společnosti Ligranit ve čtvrti Ruprechtice. Nádrž, do jejíž obnovy investovalo město 7,5 milionu korun, slouží veřejnosti od poloviny července, bazénová vana ale prosakuje a kvůli suchu je přítok nedostatečný. Vodu tam proto musí město doplňovat cisternami. Zatím se jich tam navezlo zhruba 50, to je 500 metrů krychlových vody, řekl dnes náměstek primátora Jan Korytář .

Ruprechtický lom je podle Korytáře dost velký. „Do nejnižšího místa se stahuje voda z celého lomu, aby se tam dalo bezpečně těžit. Vodu vypouští firma do jiného z přítoků Jizerského potoka. Stačilo by jen přehodit hadici a vypustit vodu do potoka, na kterém je koupaliště. Objem vody v lomu by měl vystačit na několik lesních koupališť,“ řekl Jan Korytář.

Vyřešit by to podle něj mělo nedostatek vody nejen v koupališti, ale také v níže položené zoologické zahradě. „Voda má velmi dobrou jakost, jen po bouřce může být zkalená,“ řekl Korytář. Je pouze třeba zajistit povolení pro vypouštění vody jinam, takže to bude podle něj možné až v příštím roce. V plánu je také vrt, který by zajistil další vodu a stáhl i unikající vodu z bazénu a umožnil ji vrátit zpět. Náklady se odhadují na 200.000 korun.

I to ale bude záležitost příštího roku. Zatím vodu doplňují technické služby cisternami. Vozily ji z menší nádrže nad Harcovskou přehradou, kvůli nedostatku vody ve vodotečích teď používají vodu pitnou. „Jedna cisterna přijde na 1000 až 2000 korun," dodal Korytář, který v použití pitné vody nevidí problém. "Pitná voda se dává do Libereckého bazénu, na koupaliště Sluníčko a Vápenka, do soukromých bazénů. Tak nevím, proč bychom ji nakonec nemohli použít i tady,“ dodal.

Koupaliště na úpatí Jizerských hor vzniklo těsně po druhé světové válce. Areál uprostřed lesa nefungoval od roku 2001 a zarůstal náletovými dřevinami. O jeho rekonstrukci se v Liberci diskutovalo léta. S obnovou začalo město loni, koupališti zatím chybí zázemí, které by se mělo stavět ve druhé etapě. Návštěvníkům tak slouží chemické toalety, kvůli velké návštěvnosti muselo město jejich počet zvýšit. Přestože je koupání na Lesním koupališti na vlastní nebezpeční, chodí tam podle Korytáře ve všedních dnech kolem 200 až 300 lidí denně, o víkendech až tisíc.

Autoři | Foto

Štítky lesní koupaliště, voda, ruprechutice, lom, přítok, koupaliště, pitná voda, Jan Korytář, Ruprechtice, Liberec, bazén, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lesní koupaliště se plní pitnou vodou, příští rok by měl pomoci ruprechtický lom  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.