Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Z kostela zmizely varhany, čeká je oprava za osm milionů

V kostele sv. Antonína v Liberci pokračuje rozsáhlá rekonstrukce, aktuálně se dotkla varhan z 19. století. Na podporu připravuje církev sbírku, kam bude moci přispět každý.

Hlavní kostel sv. Antonína Velikého v Liberci zůstane deset měsíců bez varhan. Cenný nástroj z 19. století byl ve velmi špatném stavu a opravu už nutně potřeboval. Restaurátoři včera varhany rozebrali, jejich generální oprava přijde na osm milionů korun.

Bez hudby ale bohoslužby nezůstanou, doprovodí je malý nástroj, řekl arciděkan římskokatolické církve v Liberci Radek Jurnečka. Vekou část peněz na opravu získalo děkanství z evropských fondů, z vlastního musí dát milion, připravuje proto sbírku. Kostel sv.

Antonína Velikého postavený v gotickém slohu je nejstarší památkou ve městě. Současnou podobu získával od konce 16. století, kdy kamenný kostel nahradil původní dřevěný kostelík z první poloviny 14. století. Postupně ho rozšiřovali. Poslední větší rekonstrukce se uskutečnila na konci 19. století, kdy získal současnou podobu a také 70,5 metru vysokou věž, která je nejvyšší ve městě.

Z té doby pocházejí i všechny tři novogotické oltáře, vitrážová okna a další prvky interiéru. Na obnově kostela se pracuje už několik let. Renovace varhan ze druhé poloviny 19. století je jednou z nejnákladnějších oprav. Varhany jsou kovové, převážně cínové.

„Jeden manuál už nehraje vůbec a z druhého manuálu hraje tak asi menší polovina a několik spojek už je také nefunkčních. Nástroj má nějakých 130 roků bez větších zásahů, na několika místech je proděravělý i měch, motor už pomalu taky dosluhuje, takže generální oprava je opravdu za pět minut 12,“ dodal arciděkan Radek Jurnečka.

Nástroj by měl po opravě sloužit jako koncertní. „Abychom mohli pořádat i větší koncerty a další akce tak, jak tomu bývá ve velkých městech v celé Evropě,“ doplnil Jurnečka. Arciděkanství připravuje na záchranu varhan podobnou sbírku, jaká pomohla jiným kostelům. „Bude možné posílat peníze na transparentní účet a dárcům budeme rozdávat dřevěné píšťaly různých velikostí a přidáme jim certifikáty, aby za to ti lidé také něco malého měli, když už nějaké peníze dají,“ dodal arciděkan.

Autoři | Foto Římskokatolická církev v Liberci

Štítky kostel, sv. Antonín, Liberec, oprava, varhany, Radek Jurnečka, Antonín Veliký, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z kostela zmizely varhany, čeká je oprava za osm milionů  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.