Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Liberci by mohl vyrůst nový bazén, o jeho výstavbě diskutoval Andrej Babiš při včerejší návštěvě

V libereckém plaveckém bazénu prosakuje vana, celkově je budova zastaralá. Město chce bazén zrekonstruovat, možná by mohl v Liberci vyrůst úplně nový.

V Liberci se před volbami začíná diskutovat o výstavbě nového plaveckého bazénu v blízkosti Home Credit Areny a demolici starého bazénu dokončeného v roce 1985. Bazén nutně potřebuje rekonstrukci technologie je zastaralá, střechou zatéká, nevyhovující je i zasklení budovy, bazénová vana prosakuje.

Město už dva roky pracuje na projektu jeho rekonstrukce, náklady se odhadují na 650 milionů korun. Za to by se dal postavit bazén nový, řekl při dnešní návštěvě premiéra Andreje Babiše v Liberci lídr kandidátky ANO Jiří Němeček. Nový bazén by podle něj mohl vyrůst v sousedství areny na pozemcích, které patří městu. V plánu je stejně jako v centru bazén 50metrový a také 25metrový. Výhodou by byla možnost využití odpadního tepla ze zimních stadionů

Nový plavecký areál by měl vyrůst na místě bývalých skladů vedle hlavního parkoviště. Náklady se odhadují na 650 až 800 milionů korun. Díky tomu, že jde o městské pozemky, by na stavbu bylo možné získat dotace. S výstavbou 25metrového bazénu v areálu sportparku počítal projekt už při jeho výstavbě v roce 2002, nezbyly na něj ale peníze.

„Jako provozovatel si myslíme, že by do takovéhoto areálu bazén patřil, je ale důležité říct v jaké velikosti a je třeba vyřešit umístění bazénu a řadu dalších věcí,“ řekl jednatel Sport Parku Liberec Lukáš Přinda. Právě dostupnost a malá kapacita přístupu i parkování je už dnes slabinou areálu, kde působí 35 sportovních klubů a denně ho využije až 1500 lidí. V době hokejových zápasů nebo velkých koncertů doprava kolem kolabuje. Bazén by znamenal dalších zhruba 1000 návštěvníků denně.

Babiš po prohlídce libereckého bazénu označil myšlenku zbourat ho a postavit nový za „ptákovinu“. „Lidé jsou konzervativní, nebude se jim to líbit. Je to krásný bazén, zrekonstruujte ho,“ doporučil premiér. Lidé podle něj mnohem víc potřebují zlepšit dopravu nebo nové byty, to by podle Babiše měly být priority nově zvoleného vedení Liberce po komunálních volbách. Také Jan Švec, jednatel Ještědské sportovní, která liberecký bazén provozuje, je přesvědčen o tom, že si zaslouží rekonstrukci.

S bazénem je spojen už 24 let a snaží se ho obdržet navzdory špatnému stavu v chodu. Mnoho času ale podle něj není. Nutně potřebuje rekonstrukci, která bude trvat nejméně rok. Představa výstavby nového bazénu se naopak líbí náměstkovi primátora Tomáši Kyselovi, který už dva roky připravuje projekt rekonstrukce bazénu. „Dobré jsou obě varianty, ale rekonstrukce starého objektu je vždycky složitá, vždycky na vás vypadne něco, co jste nečekali. Jestliže se dnes náklady odhadují na 650 milionů, tak až se to odkryje, mohou být podstatně vyšší, můžeme se dostat na 800 až 900 milionů a za stejné peníze můžeme postavit nový bazén stejných parametrů,“ řekl. Bude ale podle něj na novém vedení města, aby to prodiskutovalo s občany a také na nákladný projekt sehnalo peníze.

Autoři | Foto syner

Štítky Liberec, plavecký bazén, budování, bazén, stavba, Andrej Babiš, rekonstrukce, Home Credit, Jiří Němeček, ANO 2011, Lukáš Přinda, Jan Švec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci by mohl vyrůst nový bazén, o jeho výstavbě diskutoval Andrej Babiš při včerejší návštěvě  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.