Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

O konání říjnového referenda v Liberci rozhodne soud

Oficiálně je pro konání referenda příliš malý počet podpisů. Těch musí být minimálně osm tisíc. Náměstek primátora ovšem napadá postupy úředníků, kteří podpisy kontrolovali a chce se obrátit na soud.

Úředníci města při kontrole vyškrtli z různých důvodů zhruba 3000 z více než 8000 podpisů, řekl náměstek primátora Jan Korytář. Náměstek je lídr Změny pro Liberec, která podpisy pro konání referenda sbírala.

Podle Korytáře s postupem úředníků nesouhlasí a proti jejich rozhodnutí se odvolali ke Krajskému soudu v Liberci. „Věříme, že nám soud dá za pravdu,“ uvedl Jan Korytář. Konání referenda, jež by se mělo týkat pěti témat, například MHD zdarma pro děti a seniory, chce Změna spojit s podzimními komunálními volbami 5. a 6. října.

Na soud se podle Korytáře obrátili proto, že nevědí, které konkrétní podpisy byly chybné. „My nevíme, u kterých jmen a co máme opravovat, proto jsme se proti tomu odvolali,“ uvedl. U některých to mohlo být třeba jen špatně čitelné jméno, u dalších chyba v adrese či v datu narození.

„Jsou tam samozřejmě i duplicitní nebo problematické podpisy, kde se chyba nedá odstranit, těch ale bylo asi jen 500,“ řekl lídr Změny. Způsob sběru podpisů pro místní referendum už dříve kritizovali někteří opoziční zastupitelé. Ondřej Červinka sběr nepovažoval za férový, vycházel z vlastní zkušenosti, kdy ho oslovila jedna brigádnice sbírající podpisy.

„Řekla mi, že referendum chce dělat radnice, aby bylo jízdné zdarma. A navíc, že jiná témata tam nejsou. Prý ji to tak řekli na školení,“ řekl Ondřej Červinka. Podobnou zkušenost měla i zastupitelka Věra Skřivánková. Korytář již dříve odmítl kritiku s tím, že otázky byly napsané na archu. Změna předpokládala, že o vyhlášení referenda bude jednat příští týden ve čtvrtek liberecké zastupitelstvo.

„Když to nevyhlásí, tak se hned pátek obrátíme na soud, aby ho vyhlásil sám za sebe,“ řekl Korytář. Změna je ve vedení města společně se zastupiteli zvolenými za ANO. Korytář už dříve uvedl, že do referenda zařadili témata, které považují za důležité, ale nepodařilo se jim je prosadit v radě či zastupitelstvu. Navrženými tématy jsou bezplatné MHD pro děti do 15 let a seniory nad 65 let, využití chátrajícího amfiteátru v Lidových sadech, regulace hazardu a koupě zámku v centru a hráze u Veseckého rybníka.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky referendum, Liberec, radnice, podpisy, soud, Jan Korytář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O konání říjnového referenda v Liberci rozhodne soud  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.