Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Ještědu se kácí, skiareál se bude rozšiřovat

Skiareál Ještěd čeká modernizace. Rozšíří se sjezdovky a postaví se i nová budova pro odbavování lyžařů. Společnost TMR počítá s investicí až 700 milionů korun.

Ve skiareálu Ještěd v Liberci začala kácením stromů první fáze přestavby. Odlesňuje se dolní část areálu, kde vznikne větší zázemí pro lyžařskou výuku dětí a kde bude nová odbavovací budova, řekla marketingová ředitelka TMR Ještěd Renata Balašová.

Skiareál má společnost TMR Ještěd v pronájmu od města od loňského prosince minimálně na deset let. „Stihneme ji postavit ještě před letošní zimní sezonou,“ řekla Renata Balašová o odbavovací budově. TMR má v plánu má investovat do modernizace areálu do šesti let až 700 milionů korun.

Největším nedostatkem jsou úzké sjezdovky. TMR plánuje jejich rozšíření i vybudování dvou nových retenčních nádrží, současná kapacita je pro zasněžování nedostatečná. První viditelnou změnou budou právě tento týden zahájené úpravy, jež se týkají trojúhelníkového prostoru mezi centrálním parkovištěm, konečnou stanicí tramvaje a nástupní stanicí na lanovou dráhu Skalka.

Stromy se budou kácet na ploše skoro 1,7 hektaru. „Předpokládáme, že lesnické a terénní práce budou trvat příštích 14 dnů, samozřejmě bez víkendů, kdy je provoz lanovky zachován pro běžné návštěvníky,“ uvedla Balašová. Podle ní se také připravuje dokumentace pro výstavbu nové páteřní sjezdovky Skalka.

„K tomu byla již na začátku srpna podána žádost o povolení EIA. Pokud vše proběhne bez komplikací, lyžaři se již v sezoně 2019/20 dočkají nové bezpečné modré sjezdovky i s večerním osvětlením,“ dodala Balašová. Nová trať by se měla nacházet v místě dnešní úzké červené sjezdovky dlouhé 1,7 kilometru.

Celý svah by měl být osvětlený a široký až 60 metrů. Podle odhadů si její vybudování vyžádá 160 milionů korun. Ve skiareálu na Ještědu je přes devět kilometrů tratí se třemi lanovkami a pěti vleky.

Autoři | Foto Skiareál Ještěd

Štítky Ještěd, kácení, přestavba, lyžování, sjezdovka, TMR Ještěd a.s., lanová dráha, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Ještědu se kácí, skiareál se bude rozšiřovat  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.