Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kraj podporuje zemědělské obory, studenti mohou získat stipendia

Studenty zemědělských oborů chce podpořit Liberecký kraj ve spolupráci s ZOD Brniště. Cílem je přilákat zájemce o studium. Podobně jsou podporováni například studenti strojírenských oborů.

Liberecký kraj chce rozšířit stipendia pro zemědělské obory. Ve spolupráci se ZOD Brniště zatím tímto způsobem podporuje studenty dvou oborů na Střední škole hospodářské a lesnické ve Frýdlantu.

Do budoucna by se rád na podpoře dohodl i pro zemědělské obory na Střední odborné škole a Středním odborném učilišti v České Lípě, jedná proto o podpoře s Regionální agrární radou, řekl vedoucí krajského odboru školství Leoš Křeček.

Stipendia mohou získat studenti v maturitním oboru agropodnikání a v učňovském oboru farmář. „ZOD Brniště se na stipendiích podílí z 50 procent, dalších 50 procent dává Liberecký kraj,“ řekl předseda představenstva ZOD Brniště Petr Kubíček.

V minulosti se v Libereckém kraji podporovala hlavně řemesla a strojírenské obory, hlavním cílem podpory zemědělských oborů tak podle něj bylo je zrovnoprávnit. „Snažíme se také přilákat mladé lidi do zemědělských oborů, chybí na středních, ale i vysokých školách,“ dodal.

Stipendijní program zřídil Liberecký kraj od školního roku 2010/2011 a v současné době podporuje už 17 oborů. Do programu je zapojeno deset středních škol, jejichž zřizovatelem je Liberecký kraj. Za předchozích osm let kraj na stipendiích vyplatil víc než devět milionů korun.

Vedle ZOD Brniště na stipendia ve vybraných oborech přispívají také sklářská společnost Preciosa a Silnice LK, které se starají o krajské komunikace. „Liberecký kraj na stipendia vyčleňuje z rozpočtu tři miliony korun ročně, částka ale zůstává nedočerpána, protože někteří žáci nesplní podmínky programu,“ řekl Křeček.

Motivační stipendium zavedl Liberecký kraj pro studenty oborů zejména ze strojírenství nebo stavebnictví, podporuje i budoucí skláře nebo optiky, ale také třeba budoucí sklářské technology. Studenti mohou získat měsíčně od 250 do 500 korun a navíc každé pololetí 1000 korun prospěchového stipendia. Podmínkou je docházka bez neomluvených absencí a dosažený průměr známek.

„Program dobře zafungoval u strojírenských oborů, kde je i vliv poptávky na trhu práce, podařilo se naplňovat i obor sklář. Ale třeba u oboru zedník ani stipendijní podpora žáky nepřiměje k tomu, aby se do něj hlásili,“ dodal vedoucí školského odboru kraje.

Autoři | Foto mapy.cz

Štítky stipendium, studium, škola, Frýdlant, Liberecký kraj, ZOD Brniště, Petr Kubíček, Česká Lípa, Preciosa, Silnice LK a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj podporuje zemědělské obory, studenti mohou získat stipendia  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.