Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Hrádku vzniká nová knihovna, při stavbě odhalili i původní hřbitovní zeď

Moderní knihovna by měla vyrůst ještě do konce tohoto roku v Hrádku nad Nisou. Projekt za více než 16 milionů si hradí samo město. Při stavbě byla navíc objevena původní hřbitovní zeď, která by v knihovně měla být k vidění.

Novou knihovnu staví v Hrádku nad Nisou na Liberecku. Původně se měla začít stavět už loni v září, hledání dodavatele se ale protáhlo. Teď už ale na místě staré pekárny rostou do výšky zdi z litého betonu.

Stavba by měla být hotova do konce letošního roku, s otevřením knihovny počítá radnice na jaře toho příštího, řekl starosta Josef Horinka. Nová knihovna včetně vybavení přijde podle odhadů zhruba na 16,5 milionu korun a město ji staví za své, bez dotací.

Knihovna přiléhá k multifunkčnímu centru Brána Trojzemí. Samotné stavbě předcházela demolice původního objektu někdejší pekárny a také nezbytný archeologický průzkum. Objekt totiž stojí v historickém centru města těsně u hřbitovní zdi.

„Díky němu se odkryly základy původní hřbitovní zdi. Areál kolem kostela byl totiž dřív mnohem rozlehlejší a sahal od něj o něco níže směrem k náměstí. Onu část zdi bychom rádi přiznali a někde pod sklem ji ukázali,“ uvedl Horinka. Archeologové objevili i nějaké ostatky, ty ale zůstaly po zadokumentování na svém místě.

Knihovna dosud sídlí v památkově chráněné Schubertově vile, kterou chce radnice přestavět na komunitní centrum. Najdou tam zázemí místní spolky a neziskové organizace, jako je Ostrov života, zástupci romské komunity, Advaita či Člověk v tísni, které jsou nyní rozesety po celém městě.

Vila továrníka Hermanna Schuberta je od roku 2016 kulturní památkou. Postavena byla v roce 1924 podle návrhu renomované architektonické kanceláře Lossow & Kühne. Rekonstrukce mohutné vily, která v minulosti sloužila mimo jiné jako jesle, bude stát podle odhadů 30 milionů korun a radnice na ni získala 18 milionů z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). „Práce už měly začít, ale zkomplikovala se nám soutěž na dodavatele,“ řekl starosta. Má to ale podle něj i svá pozitiva, radnice totiž nemusí hledat, kam knihovnu provizorně přesunout, než bude dostavěna nová budova.

Autoři | Foto Hrádek nad Nisou/Roman Sedláček

Štítky knihovna, Hrádek nad Nisou, stavba, radnice, Josef Horinka, Hermann Schubert, Liberecký kraj, Člověk v tísni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hrádku vzniká nová knihovna, při stavbě odhalili i původní hřbitovní zeď  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.