Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Čtrnáct premiér. Divadlo uvede Dostojevského i poctu architektům

Kulatá 135. sezóna libereckého divadla opět přinese celou řadu zajímavých a originálních premiér. Diváci se mohou těšit například na Sialská trojčata k poctě architektů Hubáčka, Masáka a Binara. Dvě premiéry chystá také balet a čtyři místní operní soubor.

Činohra připravuje celkem osm premiérových představení. Prvním budou právě Sialská trojčata. „Je to autorský původní kabaret, který se dotýká činnosti ateliéru Sial, jeho vzniku a jeho fungování převážně v 60. a 70. letech. Je centrovaný pochopitelně na stavbu vysílače a hotelu na Ještědu," řekl šéf činohry Šimon Dominik. „Doufám, že Liberec dostane inscenaci, která se ho bude vnitřně dotýkat,“ dodal.

Podle něj chce činohra nabízet libereckému publiku hry, které jsou originální a nastudované ve světové premiéře. Podobnými představeními pak budou Běsi od Dostojevského a detektivní trilogie Komisař mizí inspirovaná příběhy z Jizerských hor.

Na program ale divadlo zařadí také komedie Klíčová díra od Joea Ortona, Naše sebrané trable od Paula Lucase a Kunderovu hru Jakub a jeho pán.

Posledními premiérami pak budou hry pro velké ženské dramatické role v představeních Mikve a Srpen v zemi indiánů. „Každý soubor by takové hry nastudovat nezvládl, my ale máme ženskou šatnu velmi silnou,“ dodal Dominik.

Balet uvede dvě premiéry. Vánoční koledou Charlese Dickense chce navázat na Louskáčka, který patřil k nejoblíbenějším baletním představením. A balet uvede také Bouři na motivy Ostrovského – tragický příběh Káti Kabanové.

Opera nabídne tradičně čtyři novinky, z toho tři opery. Kromě tří klasických oper zařadí na program muzikál Divotvorný hrnec, který se v Liberci ještě nikdy nehrál. Na konci září bude mít premiéru opera La cenerentola, což je jedna z nejznámějších děl Gioacchina Rossiniho známá i pod názvem Popelka.

Před Vánoci budou mít společnou premiéru dvě jednoaktové opery Francesca da Rimini a Lakomý rytíř od ruského skladatele a klavírního virtuosa Sergeje Rachmaninova. „Tyto dvě mistrovské kompozice nejsou uváděny. A naší ambicí je objevit, že toto dílo je nesmírně kvalitní a bylo pozapomenuto nějakým záhadným způsobem," uvedl šéf opery Martin Doubravský. Pro jarní část sezony opery nabídne Verdiho Trubadúra.

Autoři | Foto DFXŠ

Štítky dfxš, Liberec, divadlo, premiéry, opera, balet, činohra, premiéra, představení, Charles Dickens, Paul Lucas, Gioacchino Rossini, Sergej Vasiljevič Rachmaninov, Ještěd, Jizerské hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtrnáct premiér. Divadlo uvede Dostojevského i poctu architektům  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.