Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Liberci by měla vzniknout první bezdoplatková zóna

Město chce přijít s novou bezdoplatkovou zónou. Ta první by měla vyřešit problémy ve Františkově. Cela záležitost je ovšem teprve na začátku.

Liberec chce zavést první takzvanou bezdoplatkovou zónu, v níž nově příchozí nebudou mít nárok na doplatek na bydlení. Problematický je jeden dům ve Vojanově ulici ve Františkově. Novinářům to řekl náměstek primátora pro sociální oblast Ivan Langr.

„Oblast nazývám jakýmsi migrujícím sociálním vyloučením. Protože to je jedno z míst, kde obvykle lidé, když přijedou do Liberce, začínají. Je to transferní místo, odkud pak za několik měsíců pokračují do jiných objektů,“ uvedl Langr. V problematickém domě žije v průměru kolem 20 lidí v sedmi bytech.

Sociální pracovníci poukazují na nevhodné prostředí pro děti, nedostatečnou péči o ně, výchovné problémy, trestnou činnost i narušování veřejného pořádku. Časté jsou na toto místo výjezdy strážníků. Loni jich bylo za celý rok 26, v letošním roce už 19.

V domě aktuálně neteče voda. „Majitel dluží dodavateli,“ uvedl náměstek. Úřad práce už také pozastavil pro obyvatele domu výplatu dávek na bydlení. Vyhlášením bezdoplatkové zóny chce město podle Langra tento stav zafixovat. „Aby nezačal dávku zpětně doplácet,“ uvedl.

Podle náměstka jsou na začátku procesu, radní města v úterý teprve schválili podání žádosti ke správnímu úřadu. „Aby vytvořil návrh obecné povahy, nechal ho veřejně námitkovat, jak ukládá zákon, a případně ho pak vyhlásil,“ dodal Langr. Možnost vyhlásit oblasti se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů v místech, kde je narušován veřejný pořádek, jsou ohroženy děti, či jsou lidé často pod vlivem alkoholu a drog, dává radnicím loňská novela zákona o hmotné nouzi. „Považuji to za mimořádný nástroj, když běžné selhávají,“ uvedl Langr. Podle něj jsou v Liberci ještě minimálně dvě lokality, u kterých město o vyhlášení bezdoplatkové zóny uvažuje.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky bezdoplatková zóna, Liberec, doplatek, bydlení, Ivan Langr, dům, Františkov (Velké Kunětice), Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci by měla vzniknout první bezdoplatková zóna  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.