Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Přípravný výbor referedna delegoval málo lidí, chybí jich téměř dvě stovky

Do dnešní šestnácté hodiny měl přípravný výbor referenda chystaného v Liberci dodat seznam osob, které budou v komisích. Dodal však přibližně pouhou čtvrtinu.

Liberecké referendum se tak po nedostatečném počtu schválených podpisů potýká s dalšími problémy. Přestože Krajský soud vyhlásil po problémech s podpisy referendum na datum voleb, nyní zde je další překážka.

„Na personální zajištění konání místního referenda je celkově potřeba tři sta šedesát osob, které zasednou u komise,“ uvedla mluvčí města Jana Kodymová. Přípravný výbor musí dle zákona zajistit v tomto případě 270 osob a primátor města pak zbylých 90.

„Přípravný výbor musí zajistit dostatek osob do celkem osmdesáti sedmi okrskových komisí vždy po třech lidech. Do dalších dvou místních komisí musí delegovat opět po třech členech a následně zajistit i tři členy do komise městské,“ uvedl tajemník libereckého magistrátu Martin Čech.

Vedení města se pak kromě zbytku lidí musí postarat i o celkovou realizaci a organizační zajištění v podobě plent, uren, místností, tisku hlasovacích lístků i proškolení členů komise.

Magistrát města Liberce dnes však obdržel seznam s pouze jednasedmdesáti jmény členů komisí z požadovaných 270. Kde nyní primátor sežene dalších 199 osob, jak mu ukládá zákon, není jasné. „Na to, abych zajistil dalších 199 lidí, mám pět dnů, včetně víkendu,“ komentoval Tibor Batthyány.

Primátor zpochybnil i záměr konání referenda. „Ptám se tedy, zda přípravnému výboru a Janu Korytáři jde skutečně o referendum a názor lidí, když nedelegoval zákonem daný počet členů komisí? Mně z toho plyne jednoznačné ne.“

Pokud by se někdo chtěl stát členem komise, může si přečíst podmínky na oficiálním webu města www.liberec.cz. Musí být mimo jiné starší 18 let a mít trvalé bydliště v Liberci.

Foto Jan Mocňák

Štítky referendum, výbor, Liberec, radnice, magistrát, Martin Čech, Tibor Batthyány, Jan Korytář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přípravný výbor referedna delegoval málo lidí, chybí jich téměř dvě stovky  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.