Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Požár domu v Oldřichově na Hranicích způsobil škodu za dva miliony

Škodu za 2,2 milionu korun způsobil víkendový požár rodinného domu v Oldřichově na Hranicích u Hrádku nad Nisou. Příčina požáru se stále vyšetřuje. Okolnosti požáru domu na hranicích s Polskem prošetřují i policisté z Hrádku nad Nisou.

„V dané věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci," uvedla mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová. Podle ní ale policejní psovod se speciálně vycvičeným psem na vyhledávání akcelerantů hoření nenašel žádné stopy.

Hořet začalo v noci ze soboty na neděli v horním patře v levé části domu. V době požáru uvnitř nikdo nebyl. Požár zasáhl druhé nadzemní podlaží domu a půdu, kde byly uskladněné balíky s izolačním materiálem. Hasiči ze čtyř jednotek nasadili na likvidaci požáru tři vodní proudy, hasili také z výškové techniky a bylo nutné objekt ochlazovat.

„K tomu jednotka profesionálních hasičů ze stanice Liberec využila speciální zařízení Cobra, kterým lze po přimísení abraziv řezat stavební konstrukce a materiál jako zdivo, beton nebo dřevo," uvedla mluvčí hasičů Pavlína Bílková.

Zásah trval asi 90 minut. „K úplné likvidaci došlo po rozebrání konstrukcí uvnitř objektu, dohašení skrytých ohnisek požáru a prohlédnutí objektu termokamerou jednu hodinu po půlnoci," dodala.

Speciální zařízení COBRA

Jednotka profesionálních hasičů ze stanice Liberec využila speciální zařízení Cobra, kterým lze po přimísení abraziv řezat stavební konstrukce a materiál jako zdivo, beton nebo dřevo. Zařízení je totiž zakončené proudnicí, jejíž patentovaná tryska vpraví do zasaženého prostoru vodní mlhu, která se okamžitě promění v páru a místo ochladí. Ochlazení je více než znatelné, během několika sekund teplota klesne z 500 °C na 80°C. To vše lze realizovat zvenku, aniž by zasahující hasič musel postupovat účinky vysokých teplot v zasaženém prostoru. (HZS LK)

Autoři | Foto HZS LK

Štítky požár, Oldřichov, hasiči, HZS LK, dům, Hrádek nad Nisou, Polsko, Liberec, Northrop YF-17, hranice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Požár domu v Oldřichově na Hranicích způsobil škodu za dva miliony  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.