Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lanovka na Ještěd se zastavila, vítr má téměř sto kilometrů v hodině

Rychlost větru totiž přesahuje limity o 35 kilometrů v hodině. Za jak dlouho kabinová lanovka znovu rozjede, zatím není jisté.

Provoz kabinové lanovky na vrchol Ještědu v Liberci dnes ráno zastavil silný vítr. Dosahuje rychlosti přes 93 kilometrů v hodině. Fouká kolmo na lana, řekl přednosta lanovky Vladimír Štěpán. Přípustných je 58 kilometrů v hodině. Podle přednosty se nedá odhadnout, kdy provoz obnoví.

„Předpověď je, že má foukat celý den, ale nikdy to tak není,“ uvedl. Kabinová lanovka na Ještěd je oblíbenou turistickou atrakcí, v provozu je už 85 let. V minulosti běžně stávala kvůli větru zhruba dvakrát až třikrát za rok. V posledních letech ale větrných dnů na Ještědu přibývá.

Loni stála osmnáctkrát. „Letos je to zase o něco lepší. Stáli jsme asi jen sedmkrát, naposledy někdy o letních prázdninách,“ dodal Štěpán. Podle něj se letošní sezona zatím vyvíjí lépe než loni, kdy lanovka vyvezla na vrchol Ještědu 287.500 cestujících. Využívají ji především turisté z Česka, Německa a Polska. Z vrcholu Ještědu jsou za pěkného počasí vidět Krkonoše, Jizerské hory, Lužické hory, Český ráj a České středohoří.

Autoři | Foto ČD

Štítky lanovka, Ještěd, vítr, lanová dráha, kabinová lanovka, Liberec, Německo, Polsko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lanovka na Ještěd se zastavila, vítr má téměř sto kilometrů v hodině  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.