Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lanovka na Ještěd opět stojí, silný vítr ji zastavil tento týden již po druhé

Lanovka na Ještěd se opět zastavila, důvodem je silný vítr. Tentokrát jeho rychlost dosahovala 94 kilometrů v hodině.

Silný vítr dnes ráno zastavil provoz kabinové lanovky na Ještěd v Liberci. Fouká rychlostí mezi 72 až 94 kilometry v hodině, řekl přednosta lanovky Vladimír Štěpán. Přípustných je 58 kilometrů v hodině. V tomto týdnu lanovka stojí už podruhé, ve čtvrtek vítr dosahoval rychlosti přes 93 kilometrů.

Varování před silným větrem vydal Český hydrometeorologický ústav v sobotu. Meteorologové očekávají, že bude dnes a ještě v pondělí dopoledne dosahovat na severu území a na Českomoravské vrchovině místy v nárazech rychlosti až 90 kilometrů v hodině, ve vrcholových polohách Krkonoš a Jeseníků až kolem 110 kilometrů v hodině. Kabinová lanovka na Ještěd je oblíbenou turistickou atrakcí, v provozu je už 85 let.

Využívají ji především turisté z Česka, Německa a Polska. Z vrcholu Ještědu jsou za pěkného počasí vidět Krkonoše, Jizerské hory, Lužické hory, Český ráj a České středohoří. loni lanovka vyvezla na vrchol Ještědu 287.500 cestujících, letošní sezona se podle Štěpána zatím vyvíjí lépe.

Autoři | Foto rozhlednajested.cz

Štítky Liberec, Ještěd, lanovka, vítr, lanová dráha, vichřice, Český hydrometeorologický ústav, Krkonoše, Německo, Polsko, Česko, Českomoravská vrchovina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lanovka na Ještěd opět stojí, silný vítr ji zastavil tento týden již po druhé  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.