Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kvůli omezení v tunelu přibývá nehod, během odpoledne zde došlo ke dvěma dopravním nehodám

Dočasné uzavření části tunelu a svedení do jednoho tubusu zvyšuje počet nehod v tomto úseku. Jedná se přitom o pravidelnou údržbu, o které byli řidiči informování. Od pondělí by naštěstí měl být tunel opět plně průjezdný.

Pravidelná podzimní údržba tunelu komplikuje od pátku dopravu na průtahu Libercem. Přibývá tam dopravních nehod, i když většinou nejsou vážné. Dnes odpoledne tam už policisté řešili dvě hromadné nehody vždy tří aut.

Důvodem bylo nedobrzdění, řekla krajská policejní mluvčí Ivana Baláková. Doprava na průtahu je svedena na polovinu vozovky do jednoho tubusu, práce by měly skončit v pondělí. V obou případech se podle Balákové havárie staly na příjezdu od Chrastavy. „Naštěstí se obešly bez zranění. Je třeba, aby motoristé, kteří přijíždějí k tunelu a projíždějí tunelem, byli ohleduplní, aby si drželi odstup mezi vozidly,“ doporučila policejní mluvčí.

Průtah Libercem je nejzatíženější komunikací v Libereckém kraji. Podle posledního sčítání projede tunelem v průměru 47.000 automobilů denně. Proto potřebuje stavba pravidelné čištění a údržbu. „Během čtyř dní bude provedeno čištění, mytí a sanace betonových konstrukcí, u kterých vlivem výfukových zplodin dochází ke korozi betonu. Dojde také k údržbě osvětlení,“ řekl již dříve vedoucí krajského odboru dopravy Jan Čáp.

Tunel je dlouhý 280 metrů a Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) v něm údržbu provádí pravidelně dvakrát ročně vždy na jaře a na podzim. Ta podzimní začala v pátek, kdy byl uzavřen tubus směrem na Prahu. Od neděle se bude pracovat v tubusu ve směru na Děčín.

Liberecký tunel na silnici I/35 byl do provozu uveden v roce 1992, nutně potřebuje rekonstrukci a modernizaci. Správce komunikace už podle Čápa dokončil veškerá měření jednotlivých částí konstrukce tunelu a v současné době se zpracovává projektová dokumentace na rekonstrukci včetně dovybavení. Rekonstrukce je v plánu na příští rok. „Práce ale nebudou tak velkého rozsahu, jak se původně předpokládalo,“ dodal.

Autoři

Štítky tunel, Liberec, doprava, nehody, havárie, údržba, Ředitelství silnic a dálnic, Chrastava, Praha, Liberecký kraj

Kvůli omezení v tunelu přibývá nehod, během odpoledne zde došlo ke dvěma dopravním nehodám  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.