Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Blíží se výročí Křišťálové noci, v Liberci přibydou další Kameny zmizelých

Příští pátek uplyne přesně 80 let od smutné události v podobě Křišťálové noci, protižidovského pogromu, při kterém naposledy vydechly desítky Židů.

Tragická událost znamenala pro mnoho lidí smrt a následující dny rozhodly o osudech desetitisíců dalších osob. Antisemitské drancování té noci se podepsalo i na budovách. Právě po rozbitých okenicích a výlohách nese svůj název.

„Je důležité si podobná data připomínat. Není to pouhá minulost, jak aktuální události ukazují, antisemitské názory jsou součástí i dnešního světa. Proto je důležité znovu připomenout šílenství holocaustu,“ sdělil hejtman Martin Půta.

Křišťálová noc neminula ani Sudety. Na místě původní liberecké synagogy dnes stojí Nová synagoga, známá také jako Stavba smíření. „Pokud je mi známo, synagoga v Liberci je jediná, kterou se podařilo vybudovat znovu na původním místě,“ komentoval tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus.

Židovská obec Liberec v minulosti položila již pětadvacet Kamenů zmizelých, takzvaných Stolpersteine. Ty se nachází na místech, kde konkrétní Židé v předválečné době se svými rodinami žili. Naprostá většina z nich byla deportována a následně zavražděna v některém z koncentračních táborů. „Chceme tak připomenout nejen hrůzostrašnou dobu, kdy jinak slušné lidi ovládla rasová nenávist, ale i příběhy konkrétních lidí,“ upřesnil Michal Hron, předseda Židovské obce Liberec.

„Před válkou tu bylo přibližně patnáct set příslušníků židovského vyznání, zpět se nás vrátilo jen sedmatřicet,“ vzpomíná Pavel Jelínek, poslední žijící člen předválečné židovské komunity. Tento Liberečan si sice přímo na Říšský pogrom nepamatuje, vzpomíná však, jak válečná situace změnila do té doby neposkvrněné vztahy se sousedy a kamarády. „Během let se nám podařilo zjistit necelých devět set jmen, o dalších lidech bohužel informace nemáme,“ dodal Jelínek.

Dalších dvanáct kamenů pro oběti z řad Židů a Romů bude slavnostně položeno v pátek 9. listopadu před pěti libereckými domy. Jedná se o domy v ulici Na Ladech 31, U Vody 4, Bendlova 18 a dvě místa na náměstí Dr. E. Beneše. Tyto vzpomínkové artefatky jistě nebudou poslední, které se v libereckých ulicích objeví.

Foto Lubomír Krongaiger

Štítky synagoga, Křišťálová noc, pogrom, Židé, Liberec, výročí, Kameny zmizelých, židovská obec, Martin Půta, Tomáš Kraus, Sudety

Blíží se výročí Křišťálové noci, v Liberci přibydou další Kameny zmizelých  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.