Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ve Frýdlantu odhalí dva památníky věnované obětem první světové války

Městu Frýdlant se po letech podařilo získat finanční prostředky na obnovu dvou památníků, které připomínají oběti první světové války. K slavnostnímu odhalení dojde příští neděli.

Oba pomníky se nachází jen několik metrů od sebe. Zatímco zazemí jednoho je ve frýdlantském hřbitově, druhý se nachází v parku před hřbitovem. Pomníky měly být obnoveny již před několika roky, peníze se ale podařilo sehnat až nyní. „Přestože původně byla rekonstrukce pomníků padlých vojáků připravena již před třemi lety, jsem rád, že odhalení připadne přesně na den ukončení první světové války,“ uvádí starosta Dan Ramzer

U pomníku před městským hřbitovem z roku 1934 byla při opravách objevena i kovová schránka. „Uvnitř byly nalezeny historické dokumenty a stopy kovových mincí,“ vypráví starosta. Obsah dokumentů i původ mincí nyní zjišťují odborníci. Tuto schránku nahradí nová se současnými artefatky. Náklady na obnovu pomníku se vyšplhaly na 208 000 korun.

Druhý pomník, který se nachází za zdmi hřbitova, má podobu klečícího vojáka. Restaurátorské práce na tomto díle vyšly městskou kasu na 325 000 korun. „I tento pomník se původně nacházel v městském parku. Jeho součástí byly i bronzové desky se jmény 225 obětí,“ komentuje Iva Beranová z odboru kultury a cestovního ruchu. Nově zde desky nebudou. V budoucnu ovšem budou připevněny na novou hřbitovní zeď.

Ke slavnostnímu odhalení tak dojde v symbolický den 11. listopadu v 11 hodin. Program ovšem započne již v 9 hodin a to v kostele Nalezení sv. Kříže, kde proběhne mše.

Foto Václav Votruba

Štítky Frýdlant, památník, vojáci, deska, oběti, první světová válka, pomník, hřbitov, Dan Ramzer

Ve Frýdlantu odhalí dva památníky věnované obětem první světové války  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.