Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Nadace Euronisa připravuje další benefiční aukci uměleckých předmětů, zapojit se může každý

Charitativní aukce uměleckých děl se uskuteční již po dvaadvacáté. Zázemím aukce je Oblastní galerie Liberec, kde můžete nyní vidět předměty, které budou vydraženy.

Tradiční charitativní aukce Nadace Euronisa nabídne letos díla za více než 570.000 korun. Je to méně než v minulých letech, neznamená to ale, že by dražba nabízela méně hodnotná díla. Nadaci se podařilo s umělci dohodnout na nižších vyvolávacích cenách.

Při zahájení předaukční výstavy děl v Oblastní galerii Liberec to řekl ředitel nadace Petr Dušák. Věří, že to pomůže zvýšit zájem o aukci. Dražit se bude 180 obrazů a plastik, které věnovalo 113 umělců.

„Chci vsadit na to, že to lidi chytne a půjdou do té dražby. Třeba loni tam byly dva malé oleje po pěti stovkách a jeden se vydražil za 4200 a druhý za 3700 korun, protože je někdo chtěl. Protože cena byla nízká a byli připraveni o to bojovat,“ řekl Dušák. Naopak některá díla s vyšší vyvolávací cenou se podle něj prodala bez licitace, protože byl jediný zájemce.

Díla, která na aukci kupce nenajdou vůbec, je pak možné koupit za vyvolávací cenu. Nadace je nabízí na svých internetových stránkách www.euronisa.cz Křesťanská nadace Euronisa vznikla v roce 1995 z podnětu libereckého Sboru Jednoty bratrské. Působí v české části Euroregionu Nisa, zahrnující čtyři okresy Libereckého kraje a Šluknovský výběžek.

S 50 miliony korun nadačního jmění patří do třicítky největších nadací v zemi. Od svého založení rozdělila na pomoc potřebným přes 34 milionů na více než 1600 projektů. Peníze pocházejí z výnosů nadačního jmění a darů, veřejných sbírek a také právě z každoročních podzimních aukcí.

Předchozí ročníky vynesly téměř 15 milionů korun. Aukce se uskuteční 10. listopadu v liberecké oblastní galerii. V nabídce jsou mimo jiné díla známých autorů, jako jsou Jiří Anderle, Jan Kanyza, Vlastimil Zábranský, Michael Rittstein, Josef Velčovský, Jan Rapin, Vladimír Hlubuček nebo Stanislav Holý. Vyvolávací ceny začínají na 200 korunách, k nejdražším dílům patří Zábranského obraz s vyvolávací cenou 22.000 korun nebo skleněná plastika od Tomáše Hlavičky, u které bude licitace začínat na 40.000 korunách.

Autoři | Foto Nadace Euronisa

Štítky dražba, galerie, Liberec, nadace, Nadace EURONISA, Stanislav Holý, Michael Rittstein, Vlastimil Zábranský, Jan Kanyza

Nadace Euronisa připravuje další benefiční aukci uměleckých předmětů, zapojit se může každý  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.