Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Frýdlantské nemocnici se blýská na lepší časy, do června by jí měla odkoupit krajská nemocnice

Do nemocnice ve Frýdlantě by se mohli navrátit lékaři a zlepšit by se mohla i péče o pacienty. Na lepší budoucnosti nemocnice bude spolupracovat Liberecký kraj, město Frýdlant i Krajská nemocnice Liberec.

Liberecký kraj chce nejpozději do konce června 2019 převzít Nemocnici Frýdlant a zajistit tak zdravotní péči pro a 25.000 obyvatel Frýdlantského výběžku. Počítá s tím Memorandum o spolupráci při zajištění zdravotních služeb v areálu Frýdlantské nemocnice, které v pátek podepsali zástupci Libereckého kraje, města Frýdlant, Nemocnice Frýdlant a Krajské nemocnice Liberec, řekla vedoucí tiskového oddělení kraje Andrea Fulková.

„Další jednání se přesunou do pracovních týmů, které se budou věnovat odborným otázkám. Bude následovat ocenění celé společnosti nezávislým auditorem, prověření faktického stavu společnosti, jednání se zdravotními pojišťovnami a zaměstnanci frýdlantské nemocnice,“ doplnila Andrea Fulková. Nemocnice Frýdlant patří od roku 2013 do skupiny EUC (dříve Euroclinicum) a dlouhodobě se potýká s nedostatkem lékařů.

V roce 2015 kvůli tomu uzavřela lůžkové interní oddělení a přeměnila ho na lůžka následné péče. Od dubna 2016 přestala v nemocnici fungovat akutní interní ambulance a od letošního července nezajišťuje ani pohotovostní službu. Ještě před pěti lety mělo zařízení 126 lůžek, dnes jich zůstává 80, z toho 35 je akutních a 45 následné péče. „Jsme rádi, že se pro zaměstnance nemocnice našlo řešení zajišťující jejich perspektivu. Vítáme zejména, že se areál nemocnice dočká nutné rekonstrukce, protože město jako vlastník objektu i Liberecký kraj do něj budou investovat. To současný nájemní vztah neumožňoval,“ uvedl pro jednatel Nemocnice Frýdlant Jiří Madar.

Memorandum počítá s převzetím frýdlantské nemocnice Krajskou nemocnicí Liberec maximálně za 30 milionů korun. Kupní cena by měla být rozložena do tří let a její skutečnou výši určí nezávislý auditor. V případě převzetí by liberecká nemocnice měla ve Frýdlantu zajistit lékařskou službu první pomoci v chirurgii, na interně a gynekologii.

Frýdlant jako vlastník areálu se v memorandu zavázal investovat přes tři miliony korun do přípravy rekonstrukce areálu a dalších nejméně 25 milionů do úprav. Liberecký kraj by měl přidávat pět milionů ročně nejméně po dobu deseti let na úhradu zvýšených nákladů v souvislosti s celodenním provozem. Podle hejtmana Martina Půty to je částka, jakou by bylo nutné vynaložit na zajištění třetí výjezdové posádky, kdyby v nemocnici akutní péče nebyla. Na financování služby by se podle memoranda měly podílet také obce Frýdlantska.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Frýdlant, nemocnice, Liberecký kraj, Nemocnice Frýdlant, Krajská nemocnice Liberec, Frýdlantský výběžek, Martin Půta

Frýdlantské nemocnici se blýská na lepší časy, do června by jí měla odkoupit krajská nemocnice  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.