Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Charitativní bazar nabídne stovky kabelek. Výtěžek podpoří děti bez obědů

Stovky kabelek všech barev, velikostí i značek budou k mání na Kabelkovém bazaru. Pátý ročník charitativní akce se koná už tuto sobotu 10. listopadu 2018 v OC Forum Liberec.

Prodej vypukne úderem deváté, od 11.00 hodin se bude konat dražba těch nejlepších kousků. Dražit se bude například exkluzivní značka Furla. V roli modelek se představí herečky DFXŠ v Liberci – Jana Hejret Vojtková. Eliška Jansová, Michaela Fojtová a také jejich kolegyně z Ostravy, Lucie Žáčková, známá třeba ze seriálu Rapl.

Ceny od 25 korun

Kabelky v bazaru se budou prodávat od 25 korun. Právě tolik stojí jeden školní oběd. Ne každé dítě si ho však může dovolit. Nikoliv proto, že by se rodiče chovali asociálně, jak si řada lidí myslí. „Velmi často jde o samoživitele a samoživitelky, kteří po odchodu partnera zůstanou bez dalšího příjmu, mnohdy jen těžce vymáhají výživné a na státní příspěvky nedosáhnou, protože třeba jen o pár korun přesáhnou výdělkem hranici životního minima, které je nutné pro výpočet dávek,“ vysvětluje za organizátory novinářka Jana Švecová.

Výtěžek akce putuje právě na konto projektu Obědy pro děti, kde jsou peníze na základě žádosti ředitelů škol podle přísné metodiky přidělovány konkrétním dětem přímo do školních jídelen.

Učitelé a další odborníci dlouhodobě poukazují na fakt, že děti, které jsou bez obědů, bývají více unavené, vykazují horší výsledky a často jsou vyčleňovány z dětských kolektivů, což nepříznivě působ na jejich psychiku. Nejen to, navíc nemohou navštěvovat ani školní družinu, protože pobyt tam je vázán právě s obědy ve školní jídelně.

Tři tisíce dětí pod hranicí chudoby

Cílem akce je upozornit na fakt, že jen v Libereckém kraji žije podle údajů úřadu práce pod hranicí chudoby na tři tisíce dětí a zároveň informovat, že rodiče si mohou požádat o hrazení obědů prostřednictvím školy. Ta se pak může obrátit buď na projekt Obědy pro děti nadace Women for Women nebo na MPSV prostřednictvím Krajského úřadu v Liberci. Ten ostatně patřil mezi první v republice, které se do projektu zapojily.

O tom, že chudých dětí v kraji, navzdory prosperitě ČR přibývá, hovoří i poslední čísla. „Zatímco ve předloni žádalo 43 škol pro 976 žáků, loni už to bylo 62 škol pro 1226 dětí. Předpokládáme, že na letošek se počet žádostí ještě zvýší,“ dokládá Eva Martinková.

Sbírá celý Liberec

Jen loni se prodejem kabelek podařilo vydělat 50 tisíc korun. To je v přepočtu dva tisíce školních obědů. Kabelky do dražby nosí lidé z celého Liberce. Do akce se postupně zapojily i některé instituce. Kabelky do bazaru sbírají například zaměstnanci Krajské nemocnice v Liberci, Krajské a vědecké knihovny, Krajského úřadu, jabloneckého magistrátu nebo dokonce Policie ČR. „Letos se k nám připojili dokonce i zaměstnanci rýnovické věznice, je to pěkná akce, kterou chceme podpořit,“ říká mluvčí krajského ředitelství v Liberci Vladimíra Šrýtrová.

Tisková zpráva | Foto Kabelkový bazar

Štítky kabelkový bazar, Liberec, aukce, bazar, kabelka, Lucie Žáčková, Eliška Jansová, projekt, Ostrava, Rapl, Policie České republiky, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Charitativní bazar nabídne stovky kabelek. Výtěžek podpoří děti bez obědů  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.