Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Další liberecké Kameny zmizelých byly slavnostně položeny na pěti místech

Stolpersteine neboli Kameny zmizelých byly dnes položeny v libereckých ulicích jako památka Židů a Romů, kteří zde před osmdesáti letech žili. Vedle vzdání úcty těmto lidem jsou kameny i poselstvím a připomínkou pro další generace.

Kameny zmizelých se v Liberci pokládaly již po třetí. „Se Stolpersteiny jsem začali před dvěma lety, loni jsme v tom pokračovali a na pěti místech přidáme Kameny zmizelých i letos,“ uvedl Michal Hron, předseda Židovské obce Liberec. První dva kameny byly položeny na náměstí před libereckou radnicí.

Položené kameny nepřipomínají jen jména osob, které v Liberci žily, ale také období a hrůzu holocaustu, jelikož většina těchto lidí zahynula v koncentračních táborech a domů se již nevrátili.

Tehdy tříletý chlapec Klaus Brückner zažil Křišťálovou noc na vlastní oči, když viděl, jak vzplála liberecká synagoga. „V mé paměti hořela liberecká synagoga v časných odpoledních hodinách, přestože v literatuře se uvádí, že budova byla zapálena v noci, můj otec otevřel okno v našem obývacím pokoji v Liliové ulici,“ převyprávěl vzpomínky pana Brücknera pamětník Pavel Jelínek. Ten je zároveň posledním zástupcem předválečné židovské komunity.

„Matka a otec mě posadili na okení parapet a ačkoli jsem si ve svém věku nemohl tento čin a jeho důsledky naplno uvědomovat, pohromu jsem s hrůzou v očích pozoroval.“ Vzpomínky údajně poznamenaly tehdy malé dítko na celý život. Klaus Brückner v současnosti žije v Německu, bohužel samotného položení Stolpersteine se nezúčastnil.

Před osmdesáti lety nebyla ovšem během Křišťálové noci zničena pouze liberecká synagoga. Vypáleny a poničeny byly jen na Liberecku stovky míst. Již tehdy navíc přišli desítky Židů v celém Československu o život.

Do budoucna jistě mnoho dalších Stolpersteine po celém městě přibude. Připomínat tak budou děsivé období druhé světové války. I mnohdy nepochopitelné události s ní spojené.

 

Foto Lubomír Krongaiger

Štítky kameny zmizelých, Křišťálová noc, stolpersteine, synagoga, Liberec, druhá světová válka, Německo, Československo

FOTO, VIDEO: Další liberecké Kameny zmizelých byly slavnostně položeny na pěti místech  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.