Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Nemusíte se ubytovat na Ještědu, abyste nahlédli do jeho interiérů, dobový nábytek přiblíží výstava

Spolek Ještěd 73 připravil na majestátním vrcholu kraje již podruhé výstavu, která se zaměřuje na původní vybavení hotelu Ještěd.

Uvnitř místní dominanty tak opět ožívá původní atmosféra, kterou si nyní mohou užít nejen lidé ubytovaní v hotelu, ale i turisté a návštěvníci. „Výstavu jsme s kolegyní Milenou Lánskou připravili kvůli kladným ohlasům z loňského roku, ale hlavním popudem byly neustálé prosby návštěvníků, kteří chtěli nahlédnout do vybavení hotelu a pokojů,“ uvedl ředitel Hotelu Ještěd Filip Hásek.

Výstava, která liberecké „raketě“ vrací původní tvář je přístupná až do poloviny prosince. Naleznete zde několik desítek architektonických děl, jejichž otcem je Otakar Binar. Některé kousky jsou originální, jiné nahradily repliky. „Je to přibližně půl na půl. Zatímco některé objekty se dochovaly ve skvělé kvalitě, jiné nahradily instalované kopie,“ dodal Hásek.

Mezi velmi povedené repliky patří například velké bílé křeslo nebo malý stolek. Naopak křeslo ve tvaru vajíčka je originálem. Celkově jsou tato specifická křesla tři a umístěna jsou v hotelové hale. Zvláštní jsou i tím, že nestojí jen tak na podlaze, naopak jsou zavěšena ze stropu. „Jedno křeslo jsme demontovali a umístili na výstavu. Konstrukce je opravdu původní, jenom čalounění muselo být během let několikrát vyměněno,“ řekl ředitel hotelu. Téměř každého návštěvníka hotelu totiž zláká vajíčko ke zhoupnutí.

Přestože vybavení není nekonečno, výstava by se na Ještěd mohla vrátit i v příštím roce a to zejména díky výpůjčkám například ze Severočeského muzea. To do letošního ročníku zapůjčilo například dobovou lampu k posteli. V depozitáři ještě ukrývá například původní světle modré povlečení s vločkami.

Štítky Ještěd, 1973, výstava, nábytek, hotel, křeslo, Otakar Binar, interiér, Severočeské muzeum v Liberci

Nemusíte se ubytovat na Ještědu, abyste nahlédli do jeho interiérů, dobový nábytek přiblíží výstava  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.