Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Restaurování barokního sloupu v Liberci finišuje

Rozsáhlá rekonstrukce barokního kříže u kostela Nalezení sv. Kříže se chýlí ke konci. Dílo z rukou Matyáše Bernarda Brauna si restaurátorské práce zasloužilo a výrazně prokouklo.

V Liberci restaurátoři dokončují obnovu barokního morového sloupu v zahradě Kostela Nalezení sv. Kříže. Sloup, který před 300 lety vytvořil Matyáš Bernard Braun, je nejvýznamnější figurální památkou na území města. Jeho obnova by měla skončit v první polovině prosince, řekl restaurátor Radomil Šolc.

„Je to snad nejhezčí věc, co jsme dosud dělali,“ řekl Šolc, který se restaurování věnuje už 44 let. Základní kámen sloupu byl podle historických pramenů položen v roce 1719 a slavnostně vysvěcen o rok později. Sloup s postavami sv. Jana Nepomuckého, sv. Floriána, sv. Šebestiána, sv. Rocha a Pannou Marií na vrcholu byl postaven patrně jako poděkování za záchranu před morem z roku 1680, kdy ve městě na tuto nemoc zemřelo asi 300 lidí.

Původně stál na Sokolovském náměstí, odkud byl v roce 1877 přenesen na místo někdejšího hřbitova, do dnešní barokní zahrady u kostela Nalezení sv. Kříže. Naposledy byl sloup restaurován v roce 1972, Šolc ho nejprve očistil a odstranil z něj vegetaci i krustu z exhalací z topenišť. Musel ho také postříkat organokřemičitým zpevňovačem.

„Funguje to tak, že se vsákne jeden až dva centimetry pod povrch, zalepí to, ale kámen zůstane paropropustný,“ uvedl restaurátor, který na sloupu také obnovil již nečitelné nápisy. Zásah vyžadovaly i některé sochy. Sv. Florian potřeboval nový hrot praporce, socha sv. Rocha měla ulomený palec levé ruky a sv. Šebestián se musel dokonce sundat dolů, neboť měl podstavec na dvě části a bylo třeba ho staticky zajistit.

„My jsme se domnívali, že to bylo rozlomený. Když jsme ho sundali, tak jsme zjistili, že už původně jim pravděpodobně nevyšel kámen nebo z neopatrností jim to upadlo,“ uvedl restaurátor. Na jaře budou muset sundat i sv. Rocha, neboť v podstavci při restaurování objevil zatmelenou paprskovitou prasklinu. Při opravě zároveň vymění zrezivělý čep, na němž je tato socha nasazena. Morový sloup nyní postupně získává zpět zlacení. „Dělat se bude ještě svatozář Jana Nepomuckého, ta úplně chyběla, a nahoře u Panny Marie se bude restaurovat svatozář,“ uvedl Šolc. Nakonec bude dělat patinování a konzervační nástřik. „Když se pak každé čtyři roky konzervační nástřik zopakuje, tak se to dá s drobnými opravami udržovat donekonečna. Nikde se to ale nedělá,“ dodal. Zrestaurování sloupu přijde na 649.000 korun. I po obnově zůstane v zahradě kostela, kterou chce radnice proměnit v park a otevřít ho veřejnosti.

Autoři | Foto Lubomír Krongaiger

Štítky barokní sloup, Liberec, rekonstrukce, kultura, Matyáš Bernard Braun, Nalezení sv. kříže, sloup, kostel, restaurátor, Panna Marie, Jan Nepomucký, svatý Florián, Rocha, Nám. Sokolovské

Restaurování barokního sloupu v Liberci finišuje  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.