Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Liberecký kraj má nové chráněné území, je domovem nejvzácnější ropuchy

Nejnovějších chráněným územím Libereckého kraje je Pískovna Žizníkov, která se nachází u České Lípy. K ochraně oblasti pomohl výskyt kriticky ohrožené žáby, ropuchy krátkonohé.

Přestože ropucha zde nenalezla svůj domov pouze v posledních týdnech, o jejím výskytu vědělo jen pár biologů, právě díky jejich upozornění se Pískovna stala třiatřicátým chráněným místem. Na Krajský úřad se přírodovědci obrátili poté, co zjistili, že by žába mohla přijít o své obydlí.

„V Pískovně Žizníkov by měla dle plánů skončit těžba písku. Jenže s ní byl spojen i plán místo zavést, což by vedlo i k zániku vhodných míst pro život ropuchy krátkonohé,“ sdělil radní Jiří Löffelman. Liberecký kraj tak zakročil ve prospěch nejvzácnější české žáby a místo plánovaných vánočních stromků bude místo stále plné písků, jílů a míst, které mohou být pro ropuchu útočištěm o rozloze téměř 20 hektarů.

Počet těchto ropuch se v rámci celé republiky nesutále snižuje. V našem kraji se vyskytuje pouze na dvou místech z nichž jeden je právě Pískovna. Kraj tak chce podpořit její návrat do přírody nejen ochranou území i péčí o něj. Ač to zní možná paradoxně, právě těžba žábě k životu pomáhala. Do budoucna tak není vyloučeno, že by se do chráněného uzemí tu a tam nevrátila těžká technika.

„V budoucnu by mohla místem projíždět těžká a vojenská technika. Ta by narušovala zarůstající plochy a udržovala tak ideální zázemí pro ropuchu,“ uvedl tiskový mluvčí kraje Filip Trdla. Dle plánů kraje by se možná místem mohly jednou prohánět i offroadová vozidla nebo čtyřkolky.

Foto wikipeda.org, Vlastivědné muzeum v České Lípě

Štítky ropucha, pískovna, Žizníkov, ochrana, Liberecký kraj, Česká Lípa, chráněné území

Liberecký kraj má nové chráněné území, je domovem nejvzácnější ropuchy  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.