Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Z Liberce zmizí staré horkovody, ukryjí se pod zem

Vybudování další části cyklostezky Odra-Nisa ustoupí potrubí, které se přesune pod zem. Nevzhledné trubky tak zmizí nejen z centra, ale i od teplárny.

Do země se bude v příštím roce v Liberci ukládat horkovod v rámci projektu Greenet za 320 milionů korun také u teplárny. Na jiném řešení modernizace zastaralých rozvodů v tomto místě se město domluvilo s Teplárnou Liberec kvůli chystané výstavbě cyklostezky, jež se má stát součástí mezinárodní trasy Odra-Nisa.

Podle vedoucího magistrátního odboru strategického rozvoje a dotací Marka Bendy pro tento úsek nemají žádnou jinou variantu. „Je to jediné možné řešení, které je ale v kolizi se stávajícím potrubím,“ uvedl Marek Benda. Zvýšené náklady, odhadované na osm milionů korun, zaplatí město.

Teplárna původně počítala s tím, že ve zhruba 350 metrů dlouhém úseku mezi ulicemi Košická a Čechova zůstanou rozvody nad zemí. „Jsme připraveni potrubí, které budeme vyměňovat, položit do země,“ uvedl místopředseda představenstva teplárny Petr Heincl. Na modernizaci jedné ze tří větví parovodu získala teplárna evropskou dotaci 70 milionů korun, změna v projektu by ji ohrozit neměla.

„Budeme muset vyvolat změnové řízení. Jelikož ale o té záležitosti víme už dostatečně dopředu, tak jsme to konzultovali s poskytovatelem dotace a opravdu v tom nebude problém,“ dodal Heincl. Zastaralé a ztrátové parovody jsou po Liberci vedeny nad zemí a v centru města v korytě řeky Nisy. Podle původních předpokladů se pod zem měly při modernizaci jedné větve uložit trubky jen v centru města a v ostatních částech měl horkovod zůstat nad zemí.

Modernizace rozvodů začala letos, pracovalo se v Pavlovicích. V příštím roce se bude parovod postupně nahrazovat od Růžodolu přes centrum až k hlavního zdroje teplárny na ulici Dr. Milady Horákové. Horkovod nahradí parovod na trase dlouhé přes 9,6 kilometru, letos byla prováděna výměna 1,5 kilometru parovodu. Cyklostezku od Košické ulice přes Čechovu až k Poštovnímu náměstí chce město stavět v letech 2019 až 2021. Na její vybudování bude žádat evropskou dotaci. Náklady radnice odhaduje na 48 milionů korun bez daně.

Autoři | Foto Teplárna České Budějovice

Štítky potrubí, horkovod, teplárna, Liberec, rozvod, Marek Benda, Milada Horáková

Z Liberce zmizí staré horkovody, ukryjí se pod zem  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.