Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

První propuštěný pacient po otravě zvažuje trestní oznámení. Když nebude společná žaloba, pojedu sólo, říká

Prvního z devíti pacientů postižených otravou krve po operaci v soukromé Nemocnici Frýdlant propustili lékaři Krajské nemocnice Liberec domů. Další se nechal přeložit do Frýdlantu, kde zatím leží na pozorování a zůstane tam nejméně do konce týdne. Jedna pacientka je stále ve velmi vážném stavu na ARO v Liberci, stav ostatních pacientů se zlepšuje, ale zatím v nemocnici zůstávají.

Příznaky otravy krve mělo devět ze 16 pacientů, mužů a žen různého věku, kteří minulý týden od pondělí do středy podstoupili operaci v soukromé Nemocnici Frýdlant ze skupiny EUC. Operace různého typu prováděly různé týmy chirurgického a gynekologického oddělení, různí anesteziologové i sestry. Osm pacientů s otravou bylo hospitalizováno na ARO a JIP v Liberci, jeden v Jablonci nad Nisou, protože potřebovali intenzivní péči. Většina z nich v nemocnici zůstává. „Byla to poměrně vážná otrava, proto nechceme nic uspěchat, o případném propuštění dalších se rozhodne v pátek," řekl mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář.

Náhrada za újmu

Propuštěným pacientem je podnikatel Karel Šípek, který před týdnem ve Frýdlantu podstoupil operaci kýly a domů měl jít druhý den. „Nakonec z toho byl týden. Byl jsem de facto na samotce, protože jsem byl na infekčním oddělení a nesměl jsem ani z pokoje," řekl. Od frýdlantské nemocnice chce žádat náhradu za způsobenou újmu. „Mám dneska jaterní testy, které desetkrát převyšujou normální hodnoty, a bude dlouho trvat, než se to vrátí zpátky, jestli se to vůbec podaří," dodal.

Šípka lékaři propustili ve čtvrtek po poledni. O náhradu škody chce žádat i kvůli tomu, že delší hospitalizace poškodila i jeho podnikání. „Nějakým způsobem mi ublížili v tom, že jsem musel podstoupit to, co jsem podstoupil. Šel jsem na banální operaci. Když nebude společná žaloba, tak budu žádat se svým právníkem a pojedu klidně sólo," dodal propuštěný pacient. Zatím vyčkává a zvažuje trestní oznámení. Policie už otravu vyšetřuje pro podezření z ublížení na zdraví z nedbalosti.

Nemocnice chce s pacienty jednat

Frýdlantská nemocnice je podle mluvčí Dity Fuchsové připravena s pacienty jednat. „Především jsme rádi, že se stav pacientů, u nichž došlo z dosud nevysvětlitelných příčin ke zhoršení zdravotního stavu po operacích, až na jednu výjimku zlepšil. Chápeme, že pacienti i jejich příbuzní jsou na tom psychicky velmi špatně, mohou se na nás obrátit telefonicky nebo na e-mailu pacienti@nemfry.cz. Stále nikdo neví příčinu ani způsob, proč se jejich pooperační stav zhoršil. Celou situaci jsme sami oznámili policii a ta vše vyšetřuje," řekla. Nic podobného se podle ní v nemocnici nikdy nestalo.

Příčina otravy

Testy zatím ukázaly, že příčinou otravy krve nebyly inhalační anestetikum ani chemické přípravky, které se používají k dezinfekci operovaného místa. V jedné z lahviček s anestezií Propofol, která se aplikuje nitrožilně, byl ale prokázán acinetobacter. To je bakterie, která se vyskytuje i v zevním prostředí. U oslabených lidí však může vyvolat zápal plic, zánět či otravu krve. Stejná bakterie byla v jednom z krevních vzorků od postižených pacientů. Ve vzorcích krve dalších pacientů se ale bakterii nepodařilo vykultivovat. To ale podle lékařů neznamená, že tam být nemohla.

Autoři | Foto Nemocnice Frýdlant

Štítky nemocnice, Frýdlant, otrava, pacient, lékař, Nemocnice Frýdlant, Krajská nemocnice Liberec, Liberec, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První propuštěný pacient po otravě zvažuje trestní oznámení. Když nebude společná žaloba, pojedu sólo, říká  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.