Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Konec přeplněného Šalďáku? Liberec vidí záchranu ve vybudování Nové Pastýřské

Centrum Liberce protne zcela nová silnice, ta povede z ulice Sokolská na Tržní náměstí. Stavba by měla přinést úlevu řidičům, kteří každodenně ve špičce jedou přes Šaldovo náměstí i obyvatelům Rumjancevovy ulice.

Novou vozovku, která by měla kopírovat stávající ulici Pastýřská, chce město stihnout vystavět za jedno volební období. Práce by tak měly být hotové do konce roku 2022. Projekt je ovšem teprve na začátku.

„Aktuálně pracujeme na takzvané nulté etapě, která předchází samostatné stavbě. Jako první je nutné opravit inženýrské sítě umístěné pod povrchem,“ komentoval náměstek primátora Jiří Šolc. Od nové silnice si město slibuje zejména odlehčení v dopravní špičce. Například řidiči, kteří míří ze Sokolské na Tržní náměstí by se totiž mohli vyhnout velmi vytíženému Šaldovu náměstí. 

Ke snížení počtu vozidel by podle odhadů mělo dojít i na křižovatkách před Krajskou vědeckou knihovnou a poštou. Zároveň by se výstavbou Nové Pastýřské měla zlepšit i situace ohledně parkování v centru. „Město v rámci tohoto projektu počítá samozřejmě i s cyklopruhy, přechody a záchytným parkovištěm pro automobily a autobus,“ uvedl mluvčí města Jan Král.

Plány na vybudování této spojnice trvájí již řadu let, vzhledem k nárustu automobilové dopravy je nyní situace vážnější než kdy dříve. Ještě nedávno nebylo jasné, jak by vůbec vypadalo napojení na Sokolskou ulici. Podle aktuálních infromací by zde neměl být kruhový objezd ale klasická světelná křižovatka.

 Pokud se neobjeví nenadálé komplikace, projekt za více než 60 milionů korun by měl odstartovat v příštím roce. „Samotná stavba potrvá minimálně tři roky. Pokud bychom začali realizovat první část příští rok, mohla by být za čtyři roky dokončena,“ dodal Šolc.

Pohled na stávající ulici Pastýřská by se tak měl za pár let výrazně proměnit.

Foto Jan Mocňák

Štítky doprava, Šaldovo náměstí, Tržní, Nová Pastýřská, silnice, Liberec, projekt, Jiří Šolc, Jan Král

Konec přeplněného Šalďáku? Liberec vidí záchranu ve vybudování Nové Pastýřské  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.