Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Sál frýdlantské nemocnice je stále zavřený, další provoz není narušen

Případ otravy krve u devíti pacientů, kteří podstoupili v soukromé frýdlantské nemocnici různé operace, stále šetří policisté. Operační sál tak zůstává zavřený.

Operační sál soukromé Nemocnice Frýdlant ze skupiny EUC je už dva týdny zavřený, kvůli otravě krve, která se objevila u devíti z 16 pacientů operovaných v jednom týdnu. Kdy bude možné začít ve Frýdlantu znovu operovat, není zatím jasné.

Sály už nejsou zapečetěné, ale stále jsou zavřené. Otevřou se až po dohodě s krajskou hygienickou stanicí, řekla mluvčí nemocnice Dita Fuchsová. Příznaky otravy krve mělo devět pacientů ze 16, mužů a žen různého věku, kteří od 26. do 28. listopadu podstoupili ve frýdlantské nemocnici zákrok.

Šlo o různé operace - kolene, žlučníku či gynekologické zákroky. Operace dělaly různé týmy chirurgického a gynekologického oddělení, prováděli je různí anesteziologové i různé sestry. Pacienti s otravou museli být převezeni do nemocnic v Liberci a Jablonci, protože potřebovali intenzivní péči. Všichni už byli propuštěni s výjimkou starší ženy, která ve vážném stavu zůstává na anesteziologicko-resuscitačním oddělení liberecké nemocnice. „Její stav se nemění, stále je vážný,“ řekl primář oddělení Dušan Morman.

Ostatních sedm operovaných pacientů je podle Fuchsové v pořádku a také nemocnice zůstává dál v provozu s výjimkou operačního sálu. „Všechna ostatní oddělení fungují normálně, až do 21. prosince. Lékaři a sestry nepřetržitě poskytují péči na odděleních chirurgie a gynekologie. Na chirurgii například ošetřují drobné tržné a řezné rány, výrony, jsou připraveni přijmout pacienty na pozorování. Pokud pacient potřebuje operaci, nemocnice zajistí jeho převoz do jiné nemocnice,“ doplnila Fuchsová.

Příčina stále nejasná

Vedení nemocnice sestavilo vlastní tým, který prošetřuje postupy na operačních sálech. „Vysvětlení zhoršení zdravotního stavu u devíti z 16 pacientů operovaných různými technikami, v různé dny a různými lékařskými týmy ale dodnes neexistuje,“ dodala. Otravu krve u pacientů Nemocnice Frýdlant vyšetřuje policie pro podezření z ublížení na zdraví z nedbalosti.

Testy ukázaly, že příčinou nebyly inhalační anestetikum ani chemické přípravky, které se používají k dezinfekci operovaného místa. V jedné z lahviček s anestetikem Propofol, které se aplikuje nitrožilně, byl ale prokázán acinetobacter. To je bakterie, která se vyskytuje i v zevním prostředí, u oslabených lidí však může vyvolat zápal plic, zánět či otravu krve.

Stejná bakterie byla v jednom z krevních vzorků od postižených pacientů. Nemocnici Frýdlant provozuje firma EUC (dříve Euroclinicum), která ji koupila v roce 2013. Nic podobného se podle Fuchsové v nemocnici v minulosti nikdy nestalo. Loni ve Frýdlantu provedli více než 2000 operací a 94.000 ošetření. Od ledna se chce nemocnice věnovat jednodenní chirurgii s personálním 24hodinovým zajištěním lékařské i sesterské péče. Zařízení má 80 lůžek, z toho 35 je akutních a 45 následné péče.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Frýdlant, nemocnice, otrava, policie, bakterie, sál, pacient, operační sál, Nemocnice Frýdlant, Krajská hygienická stanice, Krajská nemocnice Liberec, Liberec, Jablonec

Sál frýdlantské nemocnice je stále zavřený, další provoz není narušen  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.